Un estudi del grup de recerca Nutrició i Salut Metabòlica (NuMeH) de la URV i del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica, juntament amb l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) ha constatat el “paper decisiu” de la qualitat i quantitat dels carbohidrats en la dieta a l’hora de desenvolupar Alzheimer i demències.
Després d’analitzar les dades de més de 200.000 adults del Regne Unit sense demència quan va començar el seguiment van avaluar l’índex i la càrrega glucèmica de la seva dieta.
Durant el seguiment mig de 13,25 anys van comprovar que 2.362 persones desenvolupaven demències i van determinar els nivells de l’índex glucèmic a partir dels quals el risc de desenvolupar demències augmentava.
Tot i recordar que l’edat continua sent un dels principals factors de risc en aquest àmbit, recorden que els hàbits de vida saludable, amb una alimentació equilibrada, ajuden a reduir el deteriorament cognitiu i a afavorir un envelliment saludable.
L’estudi va demostrar, precisament, que el consum d’aliments de més baix índex glucèmic s’associa a un menor risc de desenvolupar demències mentre que valors més elevats incrementen el risc: les dietes amb un índex baix es relacionen amb una reducció del 16% del risc d’Alzheimer i els valors més alts incrementen aquest risc un 14%.






