Ubasart diu al Parlament que l’evolució del pres de Mas d’Enric era “favorable” i no feia preveure que matés la cuinera

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha dit aquest dijous al Parlament que el reclús que la setmana passada va matar una cuinera de la presó de Mas d’Enric havia tingut una evolució “favorable” i res feia preveure que tingués una reacció com aquella. No obstant, a l’octubre va ser sancionat per donar un cop de puny a un altre intern i no va voler participar en intervencions psicosocials perquè no tenia incentius per progressar de grau, ja que no tenia xarxa familiar o social fora de la presó. La consellera no ha concretat què va passar a la cuina en el moment dels fets, però ha refermat la voluntat d’aplicar mesures perquè no es torni a produir un fet similar. La consellera ha reiterat que no pensa dimitir enmig de la crisi.

PUBLICITAT

La consellera ha donat altre cop el condol a la família i companys de la víctima i ha repassat la trajectòria del reclús que es va suïcidar després de matar la cuinera. L’abril del 2016 I.S.O. va matar, també amb un ganivet, una dona amb qui havia tingut contactes anteriorment i va presentar-se voluntàriament a la comissaria dels Mossos d’Esquadra més propera. Immediatament va ser empresonat a Mas d’Enric. El 2018 va ser condemnat a 11 anys de presó per assassinat amb els atenuants de confessió i embriaguesa i va ser classificat en segon grau, el règim ordinari. Hauria pogut sortir en llibertat l’abril del 2027.

Des d’aleshores, el seu pas per la presó havia estat correcte, sense relacionar-se gaire amb altres interns, però sense cap conflicte important, amb bona conducta i “digne de confiança”. El seu risc de reincidència i de violència intrainstitucional va ser sempre baix, excepte el maig del 2020, a l’inici de la pandèmia de covid, quan va ser mitjà. En totes les avaluacions de comportament o de participació en tallers i la feina al CIRE obtenia bona nota. No obstant, l’octubre del 2023 va donar un cop de puny a un intern, de qui deia que l’insultava. Va reconèixer els fets i no es va enfrontar als funcionaris, que el van aïllar a la seva cel·la durant aquell dia. Posteriorment va ser sancionat a 11 dies d’aïllament a la seva cel·la per aquests fets, però la sanció encara no s’havia complert.

Els treballadors de la presó el van instar a participar en activitats d’intervenció psicosocial, però ell no va voler. Això va fer que no pogués progressar de grau, però no l’impedia seguir treballant pel CIRE. Segons ell, no tenia suport social o familiar fora del centre, i per tant no tenia gaires incentius per tenir permisos de sortida o el tercer grau.

Feia quatre anys que treballava a la cuina, excepte en els últims mesos del 2023 a causa de la sanció pel cop de puny, i havia arribat a cap de grup perquè tenia formació i dedicació. No hi havia cap queixa contra ell de cap company ni de la cuinera morta. De fet, els responsables de la cuina van demanar al CIRE i a la junta de tractament que el readmetessin després de la sanció de l’octubre passat.

Sobre les mesures de seguretat de les cuines de les presons, Ubasart ha explicat que les eines i ganivets estan custodiats dins d’un armari al búnquer de funcionaris. Quan els interns entren a la cuina després de canviar-se de roba van a recollir les eines necessàries per realitzar la seva feina, i el funcionari del búnquer les entrega amb el degut registre d’identitat. Al finalitzar el torn de treball els interns han de retornar els estris de treball i ningú pot sortir de l’establiment fins que es recompten les eines i ganivets de l’armari de custòdia. Així mateix, els interns han de passar per detectors de metalls tan a l’entrada com a la sortida del torn. Al llarg del torn, a la cuina, hi ha presència de personal de règim interior per exercir tasques de vigilància i manteniment de la convivència.

PUBLICITAT