Un mes després de l’accident químic a IQOXE la Generalitat es va comprometre a tirar endavant un nou PLASEQTA gestionat íntegrament des de Tarragona. Aquest pla es va aprovar el passat mes de febrer i s’havia de valorar la seva implementació al setembre, però la COVID-19 ho ha endarrerit tot i la valoració es farà el 26 de novembre. Tot i això ja s’ha fet una primera revisió i s’han fet canvis tècnics, com ha explicat el Conseller d’Interior, Miquel Sàmper, a la Comissió d’Estudi de la Seguretat al Sector Petroquímic de Tarragona. El Conseller d’Interior ha explicat que “ja s’ha creat el grup de treball d’aquest nou PLASEQTA“, al juny es va reunir, s’han implementat les estructures de coordinació i s’ha de crear un grup de coordinació amb els tècnics municipals. El principal canvi és que amb el pla d’ara si hi ha una emergència, s’actua sense tenir tota la informació i després es modulen els recursos.
Sàmper ha reconegut que falta pressupost per acabar d’implementar tot el pla, com per exemple la xarxa de sensors químics que no estarà disponible fins al 2021, i es farà en tres trams diferenciats que s’allargarà fins al 2023.
Això ha aixecat les crítiques dels grups parlamentaris que formen part de la Comissió. Gairebé tots els grups han criticat que no s’hagi avançat més en aquest pla i han fet especial incidència amb els sensors, que no s’hagi fet cap simulacre previst per la pandèmia i el confinament preventiu que preveu el pla.
El Conseller ha comentat que han contractat dues sirenes noves a Salou i treballen per la difusió de la informació entre la població i tirar endavant la taula de crisi amb el territori per obrir un diàleg amb representants determinar quan s’han d’engegar les sirenes o que s’ha de fer entre altres.