El Camp de Tarragona i tot el territori es recupera de l’aturada elèctrica que va afectar al subministrament energètic. A les 12,33 van desaparèixer per causes que s’estan investigant un 60% de la demanda energètica estatal, fet que va comportar la caiguda dels serveis de llum, comunicació i mitjans de transport, entre d’altres. Pel que fa als municipis de la demarcació aquests han recuperat de manera progressiva l’accés a la llum, amb alguns casos amb accés a la llum al voltant de les 6 de la tarda, encara que en molts altres casos no ha estat fins a ben entrades les 2 de la matinada.
El Govern obrirà dos expedients informatius a Red Eléctrica i a Endesa per a “esbrinar les causes” de l’apagada elèctrica. Així ho ha explicat el president de la Generalitat, Salvador Illa, durant una compareixença a Palau després de la reunió del comitè de crisi.
Durant aquesta roda de premsa Illa ha afirmat que el servei de Rodalies quedarà “completament normalitzat” aquest dimarts i s’ha mostrat confiat que demà ja estigui “en fase de normalitat màxima i restablert”. El president ha admès que Rodalies és, ara mateix, l’afectació “més important” que queda de l’apagada. Illa ha tret pit de la resposta del Govern i ha dit que ha estat “decent, correcta i a l’altura”. A més, ha remarcat que es va donar la informació quan va estar verificada.
El president ha recordat que ha demanat comparèixer al Parlament per explicar la resposta del Govern i ha concretat que serà el dimarts vinent a la tarda. Illa ha reclamat “una actitud constructiva” a l’oposició.
Anem amb la col·laboració dels diferents redactors del territori a saber en detall com han viscut tots aquests fets. Viñuales assegura que Tarragona ha recuperat la normalitat al 100%.
El batlle ha exposat que els serveis públics municipals funcionen ja a ple rendiment “sense cap incidència”.
A Reus, en un primer moment, veïns, veïnes, i treballadors de botigues i establiments, van sortir al carrer per comprovar si es tractava d’una avaria puntual localitzada en alguna zona concreta de la ciutat o d’una incidència generalitzada. L’incertesa va ser una de les protagonistes de la jornada, i més quan molts ciutadans van deixar de tenir cobertura als seus telèfons mòbils, tant per connectar-se a Internet com per rebre trucades.
Ràpidament es van formar cues en botigues que venien espelmes, llanternes i transistors. Altres establiments no podien despatxar perquè no els funcionaven les màquines registradores, o perquè tenien els preus automatitzats. Algunes botigues van decidir baixar la persiana, malgrat les dificultats que els ocasionava el fet que, en la majoria dels casos, aquestes funcionessin amb electricitat.
Alguns establiments, com una ferreteria del carrer Llovera, van treure al carrer els transistors que funcionen amb piles, i al seu voltant es van anar concentrant ciutadans per seguir com evolucionava l’incidència. Això mateix també va passar en terrasses de bars, on els clients es reunien al voltant d’aparells de ràdio.
Pels volts de les 8 del vespre, el subministrament elèctric es va començar a restablir de manera progressiva a la ciutat. Quan faltaven dos minuts per 3/4 d’1 de la matinada va tornar la llum cap zones com el casc antic i, segons la Guàrdia Urbana, cap a les 2 ja hi havia electricitat als carrers dels diferents barris de la ciutat.
L’Ajuntament de Reus va activar en fase d’alerta el Pla de Protecció Civil Municipal i el comitè d’emergències es va reunir dues vegades al llarg de la jornada a la comissaria central de Guàrdia Urbana.
Tal com va informar el consistori, entre altres aspectes es va repassar la capacitat d’autonomia elèctrica dels centres sanitaris i dels grups electrògens dels Serveis Municipals, es va decidir el tancament de centres cívics i equipaments esportius, es va apuntar que els aparcaments municipals i els mercats van funcionar amb normalitat, i es va constatar que l’Aeroport de Reus no va patir incidències.
Aigües de Reus va instal·lar grups electrògens en punts determinats de la xarxa de subministrament per garantir l’aigua amb qualitat sanitària a peu de finca a tota la ciutat.
El servei de bus urbà va continuar funcionant amb normalitat, així com els aparcaments municipals, que també van funcionar gràcies a grups electrògens fins al restabliment de la xarxa.
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil ha gestionat servei per carretera per als passatgers de tren que ahir van quedar-se sense servei a diversos municipis. En total, ha informat Protecció Civil, s’han mobilitzat autobusos a l’Albi, l’Ampolla, l’Aldea i el Camp de Tarragona per moure unes 260 persones.
La subdirectora general de coordinació i gestió d’emergències de Protecció Civil, Imma Solé, ha explicat que pel que fa a subministrament elèctric la situació es dona per “finalitzada” amb el 100% recuperat i ha afegit que el principal problema aquest dimarts és la mobilitat ferroviària
Solé ha recomanat que si algú s’ha de desplaçar amb transport públic s’informi de les línies concretes que ja estan funcionant perquè encara es poden trobar amb una situació “complicada”.
Entre els incidents mes greus al nostre territori hi destaca un tren que va quedar-se a l’estació de l’Ampolla amb unes 30 persones que van ser traslladades al pavelló municipal de la localitat per poder passar-hi la nit.
També a causa de l’apagada, dos trens van quedar-se a l’estació de l’Aldea amb unes 500 persones. Ahir es va gestionar transport alternatiu i moltes ja van marxar, però entre 35 i 40 persones no van poder fer-ho i van ser traslladades al pavelló municipal per pernoctar-hi.
La subdirectora ha explicat que durant el matí s’ha treballat per donar resposta a tots aquests afectats. En aquest sentit, ha destacat la feina que han dut a terme ajuntaments i voluntaris de Protecció Civil i Creu Roja per habilitar espais per acollir les persones que no podien tornar a casa.
D’altra banda, s’està treballant en la reposició i recàrrega dels grups electrògens que es van fer servir durant l’apagada, especialment en punts vulnerables, com els centres sanitaris.
Un grup de tretze persones procedents d’Elx ha passat la nit a l’estació de Camp de Tarragona a causa de l’apagada elèctrica d’aquest dilluns que va deixar sense servei de ferrocarril tot l’Estat. Van arribar a l’estació a les cinc de la tarda i a les nou del matí d’aquest dilluns encara no sabien quan podrien arribar a casa.
La nit a l’estació de Camp de Tarragona ha estat llarga. S’hi van quedar atrapades prop de 250 persones. A poc a poc moltes van poder trobar mitjans alternatius per tornar als seus domicilis. Un dels afectats ha detallat que algunes que havien començat a passar la nit a l’estació, però que cap a les dues de la matinada van poder pujar en un tren que Renfe va poder activar de la línia entre Barcelona i Madrid.
Amb tot, van rebre el suport dels Mossos d’Esquadra i la Creu Roja, que els va portar matalassos, mantes i galetes.
Rodalies assegura que treballa per tenir “normalitat” en tota la xarxa aquest dimecres. Així ho ha assegurat el seu director, Antonio Carmona, que ha remarcat que els treballadors d’Adif i Renfe fan “tot el possible” perquè el servei funcioni després de l’apagada elèctrica.
Carmona ha admès que la represa s’està duent a terme de manera “paulatina i limitada” i insisteix que és per una qüestió de “seguretat”.
En aquest sentit, ha explicat que “no és comparable” l’alta velocitat, que des de primera hora d’aquest matí ja funciona, amb Rodalies, on hi ha més “disseminació” d’estacions i “s’havia de ser molt garantista” perquè calia “comprovar tots els equipaments”.
La indústria petroquímica de Tarragona ha iniciat els procediments de posada en marxa un cop recuperat el subministrament elèctric després de l’apagada general d’aquest dilluns.
Segons han informat fonts del sector a l’ACN, el procés s’ha iniciat pels serveis i subministraments bàsics. Un cop restablerts els serveis, les diferents unitats productives s’aniran posant en marxa de forma esglaonada. Les mateixes fonts han precisat que durant aquest període de represa es podran produir episodis puntuals de flama a la torxa que, en principi, no haurien d’anar acompanyats de fum visible. Un fenomen que anirà desapareixent a mesura que es completi el procediment de posada en marxa.
L’apagada elèctrica general d’aquest dilluns al migdia va generar la posada en marxa de les torxes del complex petroquímic de Repsol per canalitzar gasos cap a les torxes per “garantir-ne l’eliminació controlada”. Aquest procés, a causa de la manca de subministrament elèctric i de vapor d’aigua, va generar fum negre visible a les torxes. Des de la companyia han assegurat que “no comporta cap risc”, tot i el seu impacte visual.
El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) va mantenir el subministrament als consorciats, una àrea amb una població d’unes 800.000 persones, a través dels seus dipòsits reguladors que distribueixen l’aigua per gravetat.
Una vintena d’operaris es van desplegar per “gestionar vàlvules manualment” i fer les graduacions de les instal·lacions. El monitoratge es va mantenir perquè els sensors disposen de bateries, però la planta potabilitzadora de l’Ampolla va estar aturada fins a la matinada. Cap dels consorciats va patir talls.
El Port de Tarragona assegura que ha “superat” la situació derivada de l’apagada general i opera amb “normalitat” aquest dimarts, segons apunta la institució a través d’un comunicat.
Amb la falta de subministrament elèctric, es va activar el Pla d’Autoprotecció (PAU) en nivell alerta per fer front a les conseqüències derivades de la manca de subministrament i fer seguiment de la crisi. La posada en marxa automàtica dels grups electrògens van permetre mantenir el subministrament a les seus del port i en els principals accessos al recinte portuari.
Els equips tècnics d’ANAV treballen per sincronitzar les unitats d’Ascó I i Vandellòs II a la xarxa elèctrica en les pròximes hores, després de la parada automàtica registrada aquest dilluns.
Les centrals es van desconnectar automàticament de la xarxa arran de l’apagada general d’ahir. Segons ANAV, la central d’Ascó II es mantindrà en parada perquè ja es trobava en el procés previ per desconnectar-se de la xarxa per tal d’iniciar la 29a Recàrrega de Combustible.
Tant la planta d’Ascó com la de Vandellòs II van declarar la prealerta en tots dos emplaçaments, com estipulen els seus respectius plans d’emergència interiors (PEI), per la pèrdua de subministrament elèctric exterior, passant a alimentar els seus sistemes de seguretat en automàtic amb els generadors dièsel. La situació de prealerta va ser desactivada un cop els dos emplaçaments van recuperar de manera estable l’alimentació elèctrica des de l’exterior.
Després de més de deu hores sense subministrament elèctric, els comerços de Tarragona han pogut aixecar la persiana aquest matí, tot i les conseqüències d’un dilluns en blanc.
Al Mercat Central, molts paradistes han reobert amb certa normalitat, però reconeixen pèrdues importants per les vendes perdudes i, en alguns casos, per productes malmesos.
Els comerciants coincideixen a assenyalar la incertesa com el factor més complicat de gestionar: no sabien si podrien tornar a obrir dimarts i, en molts casos, van haver de prendre mesures d’urgència per conservar el gènere.
Tot i això, aquest matí l’activitat ha tornat amb una clientela que, tot i la sorpresa inicial, ha respost amb normalitat. L’Ajuntament ha remarcat que continuarà fent seguiment de la situació i que caldrà revisar la resistència del sistema elèctric davant futurs incidents.
Moviment pràcticament nul a l’estació de Tarragona. Rodalies ha anunciat a primera hora del matí la suspensió total del servei i també dels trens regionals per l’inestabiliat de la xarxa elèctrica. Cap tren ha pogut sortir de Tarragona fins al moment a causa de l’apagada general que va patir l’estat ahir. No hi han previsions de quan podrà restablir-se una miníma normalitat al servei.
Molts dels usuaris del servei erens conscients d’aquesta problematica i han optat per no desplaçar-se o per buscar mitjans de transport alternatius però d’altres els ha pillat per sorpresa en arribar a l’estació.
Des de renfe, recomanen prescindir dels trens i utilitzar transports alternatius. Antonio Carmona, director de rodalies ha comparegut aquest matí afrimant que tot i la feina feta aquesta nit no han pogut garantir servei mínim.
El ple de la Diputació de Tarragona ha donat llum verda aquest dimarts de forma definitiva al condicionament de la TV-3146 de Tarragona al Far de Salou, que permetrà millorar l’accés al Port de Tarragona.
Concretament, a la TV-3146, l’actuació se centrarà en el vial de connexió entre la nova rotonda de la carretera C-31B i la nova rotonda del vial perimetral del projecte, enllaçant amb la futura Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) i el nou accés al port.
Les obres està previst que comencin al gener del 2026, amb una durada de 4 mesos i una inversió per part de la Diputació de prop de 600.0000 euros. L’actuació està finançada pel Port de Tarragona, i la Diputació en fa la tramitació, expropiacions, licitació i execució.
A més, durant la sessió plenària ordinària del mes d’abril, s’han aprovat la resta de punts de l’ordre del dia, entre els quals hi ha la modificació de crèdit de 51.221.311€ que permetrà incrementar el suport econòmic al món local, impulsar projectes de millora als centres educatius de la institució i col·laborar amb iniciatives rellevants endegades des de la demarcació.
Per altra banda, el vicepresident segon de la Diputació de Tarragona, Enric Adell, ha anunciat que la institució ampliarà la data límit per a sol·licitar ajuts per a restablir bens i serveis dels municipis afectats per fenòmens meteorològics i altres subvencions excepcionals fins al 5 de maig.
La Diputació de Tarragona ha aprovat en el ple d’aquest dimarts un modificatiu de crèdit que inclou una partida de 2 milions d’euros per avançar en el trasllat del conservatori de música de Tarragona a l’edifici de l’antiga Tabacalera. El vicepresident de l’ens supramunicipal i alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales ha confiat que abans d’acabar el mandat municipalista a mitjans del 2027 hagin pogut començar les obres.
Per ara, la Diputació ja ha fet estudis previs que avalen la possibilitat de dur a terme el trasllat. El modificatiu en el qual hi ha inclosa la partida del conservatori s’eleva fins als 51,2 MEUR. En aquest paquet s’hi ha previst un increment de suport econòmic al món local de 15 milions per a tots els municipis de la demarcació. A banda, hi ha partides per projectes de millora als centres educatius de la institució.
La demarcació de Tarragona ha tancat el primer trimestre del 2025 amb una taxa d’atur del 12,87%, la més alta de Catalunya, dues dècimes per sobre del darrer trimestre del 2024 però un 0,53% menys que fa un any. Segons les dades de l’Enquesta de Població Activa publicades aquest dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística, hi ha 55.500 aturats, 300 més que el trimestre anterior i 1.400 menys que un any enrere.
De persones ocupades a la demarcació n’hi ha 375.900, 4.300 menys que a finals de l’any passat però 8.200 més que el primer trimestre del 2024. El sector que dona més feina als tarragonins són els serveis, que ocupen 265.400 persones, 6.500 més que fa just un any però 10.900 menys que fa tres mesos.
El segon motor econòmic en termes d’ocupació és la indústria, que al final del primer trimestre donava feina a 71.100 persones, 900 menys que en el mateix període de fa un any. La construcció en canvi continua generant llocs de treball i el 2025 ha començat amb 27.700 persones en aquest sector, 2.800 més que fa un any i 4.000 més que fa tot just tres mesos. En canvi, l’agricultura continua amb registres similars. Ara s’hi dediquen 11.700 persones, 800 més que a finals del 2024 però 300 menys que en aquesta època del 2024.
Per sexe, les dones acumulen una taxa d’atur més alta, en concret del 15,14%, per sobre del 10,88% dels homes. En xifres absolutes, hi ha 25.100 homes aturats i 30.400 dones aturades.
Des de l’àrea de cultura de l’Ajuntament i amb l’associació Foment de la Dansa de Tarragona es preparen diversos actes per celebrar el dia internacional de la dansa. La ciutat està compromesa amb la cultura i la dansa no n’es cap excepció. El dimarts 26 ja van començar els actes amb un espai obert de germanor entre les diferents escoles de dansa al parc Francolí.
Pel dia de celebració hi ha preparat un acte de dansa clàssica a càrrec de 6 escoles que s’han associat. Tindrà lloc al balcó del mediterrani a les 18:30 de la tarda d’aquest dimarts 29 d’abril. Abans del ball clàssic, Barra Clàssica, preparat per petits i grans, es llegirà el manifest institucional.
Pel 4 de maig hi haurà celebració de gala per les escoles associades amb rondes. A les 18 serà el torn dels petits i a les 20 h els joves i adults. Els alumnes compartiran les seves coreografies i fusionaran la música, l’esforç i l’emoció en un mateix espectacle.
La voluntat d’aquestes activitats és ser el punt de trobada entre els alumnes d’aquestes escoles i la ciutadania en general, exaltant el sector de ball en una societat