TGN Info | El govern català discrepa de veïns i sindicats i defensa una millora substancial en seguretat química

La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha visitat aquest matí Tarragona per tractar de primera mà dos projectes que han de servir per completar la implantació dels plans PLASEQCAT i PLASEQTA. Són la xarxa de sensors de substàncies químiques i les sirenes de risc químic.

PUBLICITAT

 A més, quan es compleixen cinc anys de l’accident mortal a l’empresa química IQOXE, Parlon ha defensat una millora substancial en seguretat en l’entorn químic.

En el cas dels sensors, que permeten detectar vuit substàncies a l’aire i es van començar a instal·lar al Camp de Tarragona fa uns mesos, s’hi continua treballant i s’espera que estiguin implantats el mes de febrer. Parlon assegura que esperen que puguin entrar en funcionament al llarg de l’any. Seran 587 sensors arreu del territori.

La visita de la consellera arriba a quatre dies que es compleixin cinc anys exactes de l’accident mortal que va tenir lloc el 2020 a l’empresa química IQOXE. La consellera Parlon defensa que s’ha millorat en seguretat, reivindica la feina feta per l’administració en aquest període i assegura que ara la ciutadania actuaria molt millor que fa cinc anys en cas d’accident.

Investigadors del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili han impulsat un projecte per estudiar l’impacte dels robots de companyia en la qualitat de vida de les persones amb demència i el seu entorn.

 L’estudi s’anomena MyRobot i analitzarà la capacitat del Nuka, un artefacte amb l’aparença de cadell de foca, d’influir en les dinàmiques socials i fomentar la seva inclusió en la societat. Aquest comptarà amb les dades recollides a un mínim de cinc residències de Catalunya, el País Valencià, Extremadura i Castella i Lleó, i es desenvoluparà mitjançant la col·laboració amb investigadors d’altres universitats espanyoles i internacionals. Es preveu que duri fins a l’agost de 2027.

En els darrers anys els robots de companyia s’han convertit en una eina de suport terapèutic. Aquests s’han començat a introduir en el sector de les cures, com a complement a la feina realitzada pels professionals sanitaris. S’utilitzen en l’atenció a persones amb demència, en l’acompanyament a pacients de càncer i amb els infants ingressats als hospitals.

La iniciativa ha generat interès tot i trobar-se en la seva etapa inicial. Des de la URV asseguren que el projecte no vol únicament documentar els beneficis per a aquestes persones, sinó també “establir els aspectes ètics i socials per a la seva implementació a gran escala”. Anticipen que en un futur aquests artefactes podrien convertir-se en eines fonamentals per a residències i hospitals.

Mor Francesc Xavier Fort, el capellà de l’hospital Joan XXIII

Ha mort als 87 anys Mn. Francesc Xavier Fort Subirats. El gener de 2024 va ser nomenat Fill Predilecte de la ciutat de Tarragona. Nascut a Tarragona el dia 25 de setembre de 1937, Mn. Francesc Xavier Fort va ser ordenat prevere el dia 29 de juny de 1963 a la Parròquia de Sant Pau de Tarragona. 

Després d’uns primers anys com a vicari a la Parròquia de Sant Esteve Protomàrtir de Vila-seca i al Col·legi Mare de Déu de la Mercè de Montblanc, el 1965 es va traslladar a la ciutat de Lubbock, als Estats Units d’Amèrica i, des d’allà, al Brasil, on va exercir com a capellà per als immigrants espanyols. Va tornar a l’arxidiòcesi de Tarragona el 1972 com a capellà del Col·legi Sant Pau Apòstol, i entre el 1976 i 1984 va ser vicari de la Parròquia de la Santíssima Trinitat de Tarragona. L’any 1984 va ser nomenat rector de la Parròquia de Sant Pere Apòstol de Tarragona, fins que l’any 1991 rebé el nomenament de vicari de les parròquies de Sant Miquel Arcàngel de Vespella de Gaià, Santa Maria Magdalena de la Nou de Gaià i Santa Margarida de la Riera de Gaià. A partir de l’any 1995 va passar a ser el capellà de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, responsabilitat que va exercir fins l’any 2024.

El Nàstic vol començar l’any amb una alegria al Nou Estadi

El Nàstic torna a la rutina després d’unes llargues vacances de Nadal. Feia anys que l’equip no jugava el primer partit de l’any tan tard, però aquestes setmanes hauran servit per carregar piles i desconnectar a una plantilla que va arribar al final del 2024 en un moment força baix d’energia.

Els grana reben la Gimnástica Segoviana al Nou Estadi aquest dissabte. L’objectiu és clar: començar l’any sumant tres punts. L’equip està igualat amb l’Andorra en la cinquena plaça i vèncer significaria, gairebé segur, acabar la primera volta en places de play-off. No serà gens fàcil, la Gimnástica Segoviana va acabar el 2024 en un gran moment, sense perdre en els darrers quatre partits i sumant 10 punts de 12. Una dinàmica contraposada a la del Nàstic, que en va sumar 3 dels últims 12.

El duel d’aquest dissabte podria ser el debut de Migue Leal. El lateral dret és l’únic fitxatge del Nàstic fins ara en el mercat d’hivern, ocupant la fitxa d’un Tirlea que ha fitxat pel Cluj romanès. El partit davant el conjunt de Segòvia es jugarà a les 17:30h al Nou Estadi de Tarragona.

PUBLICITAT