TGN Info | El govern espanyol subvencionarà dos projectes d’hidrogen verd a Ascó i la Pobla de Mafumet

L’R14 i l’R16 recuperen progressivament les freqüències i horaris de pas un cop solucionada la incidència per robatori de coure entre Reus i La Plana-Picamoixons, segons ha informat Renfe. Aquest robatori ha provocat una incidència en la senyalització en aquest tram, que ha generat retards que han arribat a la mitja hora.

PUBLICITAT

Dos projectes de producció d’hidrogen verd ubicats a les localitats d’Ascó i la Pobla de Mafumet han estat seleccionats provisionalment en una concessió d’ajuts anunciada aquest divendres pel govern espanyol. 

Segons ha detallat la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Sara Aagesen, s’ha donat “llum verda” a aquestes iniciatives dins del pla de “valls i clústers” d’hidrogen que està dotat amb 1.214 milions d’euros dels fons NextGeneration de la Unió Europea. 

En el cas del projecte d’Ascó rep el nom d’HyBERUS i s’impulsa conjuntament amb les localitats aragoneses de Caspe i Fabara. Preveu tenir una potència d’electròlisis de 360,00 MWe. La inversió total seria de més de 303 milions d’euros dels quals l’Estat preveu aportar-ne més de 137. Pel que fa al projecte de la Pobla de Mafumet rep el nom de Tarragona Hydrogen Network (T-HYNET), tindria una potència de 132,56 MWe i una inversió total de 314 milions del que l’Estat en posaria 98.

L’empresa Ercros preveu reduir més d’un 50% les emissions de les dues plantes de Vila-seca amb els 14,6 milions d’euros del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica, el Perte. 

Així ho ha expressat en una visita al complex el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, qui ha afirmat que el projecte permetrà “assegurar el futur industrial”. D’altra banda, ha avançat que el Ministeri destinarà 600 milions d’euros en compensacions d’emissions indirectes per CO2 de la indústria per “garantir la competitivitat del sector”. Pel que fa a les polítiques d’aranzels imposats per Donald Trump als productes exportats als Estats Units, Hereu ha defensat traçar una estratègia europea per reforçar el projecte industrial conjunt.

Segons la companyia, el projecte comportarà una inversió de 50 milions d’euros. Es tracta d’unes inversions que la companyia preveu finalitzar el 2026 a les fàbriques de Vila-seca I i Vila-seca II.

El projecte preveu substituir combustibles d’origen fòssil, concretament gas natural, i millorar el comportament energètic per reduir emissions de CO2. La proposta d’Ercros és la que ha rebut l’aportació més alta de les quinze que s’han beneficiat del Perte.

El ple de l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat la moció elaborada per la plataforma Som Part Alta per demanar solucions als problemes d’aparcament dels residents al barri. La moció s’ha presentat a través d’ERC i En Comú Podem i ha s’ha aprovat per unanimitat, fet que han celebrat una vintena de veïns que han assistit al plenari.

L’objectiu de la moció és “corregir el greuge causat als residents per les noves condicions municipals d’estacionament”. Des de l’1 de febrer els veïns s’han de desplaçar més lluny dels seus domicilis per estacionar.

Entre altres acords, la moció preveu convertir en zona verda les places del passeig de Sant Antoni que ara són blaves, reobrir com a zona verda el solar de l’Hostal del Sol i reduir el preu de l’aparcament Torroja a un euro al dia, convertint-lo en zona taronja.

El ple municipal de Reus ha aprovat aquest divendres la moció presentada per la CUP per demanar polítiques feministes efectives al consistori. 

La CUP denunciava la manca d’acció del govern local en matèria d’igualtat i criticava la desaparició de la regidoria de Feminisme i Igualtat, que consideraven fonamental per impulsar polítiques transformadores. En la moció aprovada, es reclamen mesures concretes com la creació d’un recurs residencial per a dones víctimes de violència masclista i la implementació d’un pla d’urbanisme feminista, amb l’objectiu de fer de Reus una ciutat més segura i equitativa per a tothom.

La proposta ha rebut el suport dels grups de PSC, Esquerra, Ara Reus, Junts, CUP i PP, sumant un total de 24 vots a favor. En canvi, el grup municipal de VOX i el regidor no adscrit hi han votat en contra.

També s’ha aprovat el reglament de la Comissió d’Impuls i Garanties, un nou òrgan consultiu que vetllarà per garantir els drets de participació ciutadana. Aquesta comissió tindrà la funció de supervisar l’aplicació del reglament municipal de participació, aclarir dubtes interpretatius i emetre recomanacions sobre transparència i bon govern.

Finalment, s’ha donat llum verda a una moció presentada pel Partit Popular per reclamar a la Generalitat que compleixi amb les inversions compromeses a la ciutat. 

Entre les reclamacions destacades, s’inclouen el desdoblament del CAP Sant Pere, la construcció del Pavelló Esportiu El Molinet, la millora dels accessos a la ciutat des de la carretera Reus-Cambrils i la definició del futur de l’estació d’autobusos. També es demana l’ampliació del Parc de Bombers, la creació de nous jutjats i l’increment de la plantilla de Mossos d’Esquadra per reforçar la seguretat al municipi.

L’Ajuntament de Reus posarà en marxa una nova aplicació mòbil per millorar la comunicació amb la ciutadania. La primera funcionalitat permetrà denunciar incidències a la via pública de manera instantània i geolocalitzada, adjuntant-hi una fotografia.

Aquesta eina facilitarà una gestió més eficient i reduirà el temps de resposta gràcies a la reorganització dels serveis municipals. A més, l’app inclourà altres serveis com la petició de recollida de voluminosos, notícies municipals, avisos i un mapa de la ciutat. En futures fases, s’hi afegiran funcionalitats com tràmits telemàtics, signatura de documents o participació ciutadana. També incorporarà intel·ligència artificial per optimitzar la gestió interna.

El projecte, amb un pressupost inicial de 131.000 euros pels primers quatre anys, preveu un desplegament en dues fases: la primera, en quatre mesos després de l’adjudicació, i la segona, vuit mesos després.

El Carnaval de Tarragona està preparat per omplir la ciutat de color, música i diversió des d’aquest divendres i fins al pròxim 4 de març. El primer gran esdeveniment de la programació serà diumenge, amb la Disfressa d’Or i el seu 25è aniversari. Per aquesta destacada edició, retornarà a l’escenari del recinte firal.

Fins a 15 comparses lluiran les millors gales en una ocasió especial. Se celebraran tres sessions: una matinal, una a la tarda i la del vespre, que comptarà amb la lectura del veredicte final. Tan sols queden entrades disponibles per a la sessió de les 12h.

Abans, aquest dissabte es duran a terme diverses activitats impulsades per entitats com el Casal Popular Sageta de Foc o l’ACUAE Comparsa, entre altres, amb el Vermut Carnavaler, la 10a Xarronda Popular o l’última jornada del taller de construcció d’andròmines disfressades.

L’actualitat reusenca també ha estat marcada per la visita del conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ramon Espadaler. 

A més de visitar els Jutjats de Reus, el Col·legi d’Advocats de Reus, i l’alcaldessa, s’ha pronunciat envers el repte de millorar l’eficiència energètica dels jutjats, en una inversió de climatització que rondarà els 5 milions d’euros. L’altre aspecte destacat de la seva visita ha estat la demanda del col·legi de l’advocacia un segon jutjat social.

Carreteres de l’estat a Catalunya ha organitzat el primer simulacre d’accident de trànsit al coll de Lilla la matinada d’aquest dijous amb quatre ferits de diversa consideració.

L’objectiu del simulacre ha estat posar a prova l’operativitat del Pla d’Autoprotecció del túnel, així com la coordinació amb els operatius implicats i els plans d’àmbit superior. L’acció ha consistit en la simulació d’un accident al punt quilomètric 27 en sentit Valls en què s’han vist involucrats tres vehicles i que ha provocat l’incendi d’un d’ells. En l’exercici han participat efectius dels Bombers de la Generalitat, el Servei d’Emergències Mèdiques, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil i serveis de gestió i operació del túnel.

Així, s’han encarregat d’extingir l’incendi, rescatar les persones atrapades, fer el control d’accessos i el desviament del trànsit per vies alternatives. El simulacre s’ha dut a terme entre les deu de la nit de dimecres i un quart d’una de la matinada de dijous.

La Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT) alerta sobre l’augment de la delinqüència a la ciutat i denuncia la sensació d’indefensió creixent entre la ciutadania. Segons dades del Ministeri de l’Interior, Tarragona és el vuitè municipi de Catalunya amb més de 20.000 habitants on es registren més delictes, amb un total de 9.750 casos.

Entre les problemàtiques més preocupants, la FAVT destaca l’increment de robatoris amb violència, furts, agressions sexuals i ocupacions il·legals, una situació que, segons afirmen, ha derivat en un sentiment d’inseguretat generalitzat. El secretari i portaveu de la FAVT, José Martín Carrasco, ho ha explicat així: 

Els veïns també lamenten que els delictes, especialment els robatoris, sovint quedin impunes, fet que afavoreix la sensació de desprotecció i desconfiança envers les institucions. 

Davant d’aquest escenari, la FAVT reclama un increment urgent de la presència policial als carrers i més recursos per garantir la seguretat de la població. També exigeix una millora en el sistema judicial per evitar. segons afirmen, el col·lapse actual, que endarrereix els judicis i deixa les víctimes desprotegides.

La galeria d’art La Catedral enceta l’any 2025 amb una exposició museística dedicada a l’alta costura de Josep Font, un dels dissenyadors més reconeguts a nivell mundial. Acompanyat de la seva obra, l’espai presenta també una selecció d’artistes tarragonins, creant un espai de diàleg entre la moda, la pintura i l’escultura.

Josep Font, nascut a Santa Perpetua de Mogoda el 1964, va iniciar la seva carrera als anys vuitanta, aconseguint un èxit notable gràcies a la seva formació com a arquitecte. Aquesta influència es reflecteix en els seus dissenys, plens de volum i estructura, i ha estat comparat amb les obres de Balenciaga. Considerat un dels mestres contemporanis de l’alta costura, Font ocupa un lloc destacat entre figures com Givenchy, Dior i Chanel.

Des de la seva inauguració fa tot just un any, la galeria s’ha consolidat com un referent cultural a Tarragona, amb més de 18.000 visitants i una programació que abasta fins al 2027. L’entrada és gratuïta.

PUBLICITAT