TGN Info | Els allotjaments del Camp de Tarragona i l’Ebre freguen el ple en una Setmana Santa tardana que impulsa el turisme

Els allotjaments del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre posen aquest dilluns el punt final a una Setmana Santa d’ocupacions elevades. Que el període de vacances hagi arribat la segona quinzena d’abril ha estat clau per impulsar el turisme de proximitat, al qual s’hi han sumat moltes reserves derivades de diverses competicions esportives i també l’arribada dels primers turistes estrangers per l’inici de la temporada a l’aeroport de Reus. 

PUBLICITAT

A la Costa Daurada l’ocupació mitjana ha estat del 90%, amb pics de ple absolut, segons indiquen a l’ACN fonts del sector. En el cas de l’Ebre, la mitjana s’ha situat en el 85%, però s’ha disparat fins el 97% en el cas de les cases rurals de la Terra Alta.

L’oferta de Tarragona i les Terres de l’Ebre és d’unes 47.000 places hoteleres i prop de 66.000 als càmpings. En general, el sector ha detectat una despesa més elevada dels clients en comparació a l’estiu, i també moltes reserves de famílies que buscaven una proposta diferent a les vacances que fan al juliol i agost.

Des de la FEHT també relaten que un any més han funcionat molt bé les vacances escolars prèvies a Setmana Santa, amb reserves d’entre tres i quatre nits en què Port Aventura és el gran reclam pels estudiants que s’esvaeixen de la rutina d’escoles i instituts. 

Montblanc viu una Setmana Santa d’intensa activitat turística. L’Oficina de Turisme supera el nombre de turistes atesos l’any passat. 

Les pluges del març han reobert la disputa entre ecologistes del Priorat i la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes per l’aigua del riu Siurana. El pròxim 5 de maig està previst que se celebri la comissió de desembassament del pantà de Siurana i la gestió que s’ha de fer de l’aigua despertarà novament tensions que venen de lluny. 

Així, mentre els pagesos del Baix Camp reclamaran transvasar el recurs fins a l’embassament de Riudecanyes per poder afrontar -almenys parcialment- la campanya de reg, al Priorat consideren que amb les reserves que hi ha la comarca amb prou feines poden passar l’estiu. 

Actualment, el pantà de Siurana està al 25% i el de Riudecanyes al 56%, però acumulen la mateixa quantitat d’aigua: 3 hm3 cadascun.

L’aigua del riu Siurana fa anys que enfronta Priorat i Baix Camp. La concessió que en tenen els regants fa que es transvasi de la conca de l’Ebre, a la qual pertany el riu, a les conques internes, on hi ha el pantà de Riudecanyes. Al Siurana s’hi deixa únicament el cabal ambiental fixat per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre en uns 55 litres per segon, mentre que la resta va cap a Riudecanyes. Durant els dies de pluja del març s’han arribat a transvasar més de 800 l/s.

Des de la Plataforma pel Riu Siurana, reclamen a la Generalitat que imposi un cabal ambiental més elevat. Des del col·lectiu també demanen anul·lar el pacte del Topograpo (inicials de Torroja del Priorat, Poboleda, Gratallops i Porrera) que es va signar el 2001 entre els municipis i la CRPR, amb el paraigua de la Generalitat. 

Tot plegat porta els ecologistes a reclamar que es reverteixi la concessió que tenen els regants de Riudecanyes. Alhora, consideren que tenen altres mecanismes per obtenir l’aigua, ja sigui a través del Consorci d’Aigües de Tarragona -que abasteix el Camp de Tarragona mitjançant el riu Ebre- o amb aigua regenerada.

Per impulsar aquesta darrera opció està en marxa un projecte de l’ACA i el Departament d’Agricultura per tal que una part de l’aigua que surt de l’EDAR de Reus i ara es malbarata, es pugui tractar i els regants de Riudecanyes la puguin utilitzar. Això faria disminuir la dependència que tenen dels dos embassaments i de la meteorologia. A banda, hi ha un altre problema a la vista: la salinitat de l’aigua que surt de la depuradora és massa alta per als avellaners. Aquests arbres poden suportar una salinitat de fins a 800 microsiemens, mentre que la de la depuradora està entre 1.200 i 1.800 microsiemens. 

Les exportacions de la demarcació de Tarragona van créixer un 8,6% al febrer en relació amb el mateix mes de l’any passat i han arribat als 983,1 milions d’euros, segons les dades fetes públiques aquest dimarts pel Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa. Les importacions també s’han incrementat, en aquest cas un 1,9%, i s’han enfilat fins als 1.371 milions d’euros. 

Així, la balança comercial de la demarcació té un saldo negatiu de 388,4 MEUR, però en comparació amb el febrer del 2024 s’ha reduït en 52 milions d’euros. En els dos primers mesos de l’any les importacions s’han incrementat un 7,2% mentre que les importacions ho han fet en un 1,8%.

Els sectors que més pes han tingut en aquestes xifres han estat els productes químics i els bens d’equip. Els primers han representat un 36,3% de les exportacions de la demarcació, amb un creixement al febrer del 3,9% en comparació amb el mateix mes de l’any passat. 

Pel que fa als bens d’equip, les exportacions van arribar als 170,9 milions d’euros, un 22,4% més que el segon mes de l’any anterior, però en canvi se’n van importar per valor de 194,5 MEUR, un 13,4% més. 

El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible ha licitat per 907.500 euros la redacció de l’estudi informatiu dels nous accessos ferroviaris al port de Tarragona, que ha de permetre tenir noves connexions i millorar els moviments ferroviaris de la ciutat. 

Així mateix, es busca eliminar les afectacions que hi ha actualment a la zona urbana, on els trens fan maniobres. Els treballs els faran coordinadament Adif, Ports de l’Estat i l’Autoritat Portuària de Tarragona, en el marc d’un grup de treball creat per a aquest fi. En primer lloc es redactarà un estudi de viabilitat i posteriorment hi haurà la redacció i tramitació d’un estudi informatiu, depenent dels resultats de l’estudi de viabilitat.

El Port Tarragona inicia aquest dimecres la reposició de sorra de la platja de la Pineda, a Vila-seca. Es posaran 100.000 metres cúbics extrets d’un banc del sud de l’espigó del Racó. Els treballs duraran quinze dies i formen part del contracte de dos anys amb un pressupost de 2,8 milions d’euros. 

El dragatge es fa a una zona pròxima a la ZEPA Illes Columbretes – Delta de l’Ebre, protegida per la Xarxa Natura 2000. Per això es faran controls amb sonars i submarinistes de la flora marina, sobretot de la Cy-mo-do-ce-a nodosa, una alga fa-ne-rò-ga-ma marina inclosa en el llistat d’espècies silvestres de protecció especial. També es faran controls diaris i formació específica al personal de l’obra per detectar rastres de tortuga babaua.

L’aportació de sorra a la platja de la Pineda és una mesura ambiental compensatòria per la prolongació del dic de Llevant. Juntament amb l’acció dels espigons de contenció que hi ha a cada banda de la platja, el dels Prats i el del Racó, es retorna l’equilibri a la platja de la Pineda mentre el Port preveu aconseguir l’estabilització definitiva de la platja amb el futur contradic de Ponent.

Els treballs per reposar la sorra van començar a l’abril amb la instal·lació de les canonades que transportaran els sediments fins a la platja. 

L’aeroport de Reus ha renovat la seva oferta comercial coincidint amb l’inici de la temporada turística i l’increment de l’activitat, segons ha informat Aena aquest dimarts. 

La infraestructura ha reformat i ampliat la botiga lliure d’impostos de la zona No Schengen i ha presentat quatre propostes de restauració diferents de les que hi havia. Entre aquestes hi ha un establiment especialitzat en cerveses, vins i tapes de cuina mediterrània i espanyola. Finalment, s’han instal·lat dotze noves màquines de vending.

Aquest dimarts 22 d’abril comencen les obres de transformació del Fòrum de la Colònia. A partir d’ara i durant els propers vuit mesos, aquest recinte monumental de la ciutat se sotmetrà a una sèrie de canvis arqueològics, arquitectònics i urbanístics.

La zona urbana afectada la formen les dues illes que ocupa el recinte del Fòrum de la Colònia travessades pel carrer Soler i delimitades pels carrers Fortuny, Lleida, Gasòmetre i Cardenal Cervantes.

Els objectius de la intervenció són la conservació i restauració de tots els elements arquitectònics i arqueològics del recinte; la creació d’un nou accés al públic pel carrer Cardenal Cervantes, i la construcció d’un pas elevat creuant el carrer Soler, per tal de comunicar les dues illes.

El projecte també inclou la creació de refugis climàtics amb arbres, jocs infantils i fonts, i la pavimentació dels carrers Soler i Cardenal Cervantes per a vianants i la instal·lació de nou enllumenat públic i ornamental.

La remodelació del Fòrum de la Colònia compta amb una subvenció de 3 milions d’euros procedents dels fons europeus i una aportació de l’Ajuntament de Tarragona de mig milió d’euros més. Les obres s’han d’acabar a finals d’any.

Preacord del CN Reus Ploms amb una constructora per vendre la parcel·la de les pistes de pàdel. L’entitat esportiva ha arribat a un preacord amb una empresa constructora per vendre la parcel·la de les seves instal·lacions on actualment es troben les pistes de pàdel. 

Es tracta d’un terreny d’uns 2.800 metres quadrats on es preveu construir-hi habitatge de lloguer assequible. L’operació permetrà al CN Reus Ploms obtenir 2,75 MEUR que contribuiran a eixugar íntegrament el seu deute així com millorar les instal·lacions. Així ho ha confirmat el president de l’entitat Isidre Guinjoan a Reusdigital.cat i LANOVA Ràdio de Reus.

El lloguer assequible era una de les opcions que, segons Guinjoan, es contemplava en el pla d’usos de la parcel·la adquirida per la constructora. Amb aquest preacord, els Ploms resta ara pendent de la validació de l’operació per part de l’Ajuntament de Reus, de la qual el president es mostra “optimista perquè sigui ràpida”.

Un cop conclogui aquesta operació, Isidre Guinjoan ha assegurat que començaran un seguit d’actuacions per millorar les instal·lacions. En primer lloc, es traslladaran les pistes de pàdel, que s’ampliaran de quatre a set, es climatitzarà la piscina olímpica exterior i s’enderrocarà l’edifici ubicat a l’avinguda de Marià Fortuny, ja que que segons Guinjoan, “és millor” construir-ne un de nou que reahiblitar l’actual. Aquest tindria dues plantes, amb una nova piscina interior i un segon pis destinat a un nou gimnàs.

Tarragona escalfa motors per celebrar una nova diada de Sant Jordi aquest dimecres, amb la Rambla Nova com a escenari literari i floral. El gremi de llibreters locals afronta la jornada amb optimisme, preveient una alta participació ciutadana i un increment en les vendes respecte a anys anteriors.

D’entre el centenar llarg de parades que ompliran els carrers, una trentena corresponen a llibreries i editorials del territori. El director d’una de les llibreries històriques de la ciutat, La Capona, destaca que fa mesos que es preparen per a la cita, i subratlla el bon moment que viu el sector, amb una oferta que connecta amb totes les franges d’edat:

Més enllà de la venda de llibres, els llibreters col·laboraran en activitats com signatures amb autors del Camp de Tarragona, espais de recomanacions i petites lectures a peu de parada amb l’objectiu comú d’apropar la lectura a tothom i reforçar el vincle entre autors, llibreters i lectors.

La Rambla Nova tornarà a engalanar-se aquest dimecres 23 d’abril per convertir-se en el centre neuràlgic de la celebració de Sant Jordi a Tarragona. 132 parades de llibres i roses s’instal·laran en aquest espai, mentre que 24 més es repartiran per altres ubicacions de la ciutat.

Desenes d’escriptors i editors del Camp de Tarragona passaran pel ja tradicional estand de la Casa de les Lletres al llarg de la jornada. També la Biblioteca Pepita Ferré hi serà present, instal·lant uns prestatges on es podran consultar els llibres guardonats pels Premis Literaris Ciutat de Tarragona durant els darrers anys.

Com a novetat, el vestíbul del Teatre Tarragona acollirà entre les 17.30 i les 20.30 h, l’activitat Desiderata!, un hospital de llibres dissenyat per inspirar i educar les persones sobre la importància de les cures, a través de la lectura i la reparació de llibres i elements d’escriptura. 

No faltaran a la cita la tradicional ballada de sardanes a la plaça Verdaguer, a les 19 h, i a les 20 h es farà l’actuació castellera de les quatre colles de la ciutat a la Rambla Nova, davant del Teatre Metropol.

Aquest setmana se celebra el LletraFest al campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili. Els organitzadors són professors i alumnes de la mateixa Facultat de Lletres de la URV.

Algunes de les activitats previstes estan obertes a tota la comunitat universitària: ‘A Lletres fem coses’ es poden presentar llibres, projectes literaris, treballs audiovisuals o activitats de divulgació. També s’han programat lectures de poemes i l’activitat ‘Eufòria de Lletres’ que inclou actuacions musicals.

En el marc del LletraFest, aquest dimecres tindrà lloc el lliuramentr del premi Josep Maria Pujol a la millor tesi doctoral en català. I dijous es presentaran els llibres ‘Tot és a tocar’ i ‘L’any més inesperat’.

En un to més lúdic, els organitzadors han preparat un maridatge de vi i tradició oral, jocs de taula, rutes guiades, un vermut i una festa a la sala El Cau. A més, fins dissabte 26 al vestíbul del CRAI es pot veure l’exposició ’20 mirades a Publicacions URV’.

PUBLICITAT