El Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya ha demanat prorrogar l’obertura de les centrals nuclears fins més enllà del 2035 i accelerar el desplegament urgent de les renovables.
En un informe, avisen que amb el tancament de les tres nuclears catalanes -Ascó el 2030, Ascó II el 2032 i Vandellós II el 2035- no hi ha garanties que l’energia (més del 50% del consum) ni la potència ferma (35% del total necessari) que deixen d’aportar al sistema puguin ser substituïdes per altres sistemes ni pels cicles combinats de gas natural.
Per això, el Col·legi considera “crucial” accelerar el desenvolupament de projectes renovables i tecnologies d’emmagatzematge i reforçar la infraestructura elèctrica davant la “reducció significativa” causada pel tancament de les nuclears. A més, recorden que en cinc anys cal multiplicar per 20 la capacitat instal·lada de renovables per complir amb els objectius de descarbonització.
L’alcalde de Salou Pere Granados, diu que el projecte del Hard Rock “està més a prop que mai” i lamenta que s’hagi “perdut una dècada” amb “històries inventades”.
En una entrevista a la Cadena SER, Granados ha dit que el PSC mai s’ha oposat al projecte i que l’acord d’investidura només feia referència a la fiscalitat, que s’ha complert revertint la rebaixa fiscal al joc. El batlle ha acusat ERC de no posicionar-se amb el projecte, i ha assegurat que l’anterior informe ambiental era només “un esborrany filtrat malintencionadament”. Granados ha defensat que la voluntat del Govern és aprovar el PDU i que per això s’ha demanat un nou informe ambiental.
Granados ha acusat els Comuns de “dir ximpleries i enganyar a la gent” i “anar en contra del progrés dels territoris” i a la CUP de “fer soroll antisistema” i ha assenyalat que no tenen representació parlamentària per Tarragona per la seva oposició al Hard Rock.
L’activitat de firaReus Events ha tingut un impacte econòmic de 37,2 milions d’euros a Reus i el territori durant el 2024, segons un estudi basat en més de mil enquestes a expositors, visitants i proveïdors.
L’informe, elaborat per la consultoria Think Is, estableix que la despesa dels visitants ha estat de 7,9 milions d’euros, mentre que els expositors han generat gairebé un milió en despesa directa i 27,4 milions en volum de negoci.
Les fires, especialment les d’automoció com exproReus, han estat els esdeveniments amb més impacte, seguides dels congressos i altres activitats com festivals o espectacles. En total, la despesa firal s’ha concentrat en allotjament, transport, oci i restauració, amb una ocupació de 227 dies i 200 actes celebrats.
L’Ajuntament de Tarragona ha tret a licitació un nou servei de visites teatralitzades pel Camí de Ronda amb l’objectiu d’aconseguir posicionar la ciutat com a destinació referent en turisme sostenible. Aquest servei, en el marc del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació, compta amb un pressupost base de licitació de 44.999,28€ (IVA inclòs).
Les noves experiències es duran a terme al Camí de Ronda, ja que és un gran atractiu del litoral de Tarragona. L’objectiu és posar en valor els espais naturals amb què compta la ciutat per la riquesa paisatgística, però també per la seva identitat històrica.
Actualment, el recorregut ja és l’espai natural idoni per a la pràctica del senderisme. Gràcies a la oferta del servei de guies especialitzats en la interpretació del patrimoni, tant natural com històric, es donarà un valor afegit singular.
La teatralització de les diverses visites guiades s’oferirà en diferents idiomes tot millorant l’experiència turística, contribuint a la sostenibilitat i diversificant el turisme a Tarragona.
La consellera de Turisme, Montse Adan, ha assegurat que “a través del disseny i posada en marxa del servei de visites guiades teatralitzades es pretén posar en valor l’itinerari històric i els seus valors naturals, a través de les persones”.
A més, ha dit que “oferir una experiència rica, accessible i educativa, és promoure el patrimoni cultural i natural de la ciutat, i ajudarà a desestacionalitzar el turisme.
Des de l’Ajuntament i l’empresa de neteja, FCC MA, s’han redistribuït per aquest 2025 les tasques de neteja intensa per afrontar la situació de brutícia a les voreres.
La nova estratègia inclou 7 dispositius innovadors i un reforç en equip humà. La consellera de Neteja pública, Sonia Orts afirma que tot això s’ha fet per augmentar l’eficàcia i entrar amb profunditat.
En concret i per augmentar la intensitat, es tracta de tres màquines que incorporen una mànega d’alta pressió per la tasca manual més els tres camions cisterna.
També es disposa d’un vehicle versàtil de petites dimensions per arribar a carrers estrets i espais de difícil accés, on es transporten mànegues per realitzar neteges més puntuals i de major precisió.
A més s’utilitzen nous productes específics per la retirada d’excrements de colom, com a problema majoritari de Tarragona. Aquest producte ajuda a desincrustar les restes. També es millora la senyalització d’on es treballa per evitar accidents i procurar per la seguretat ciutadana.
De la resistència antifranquista a la reivindicació del comerç local: la llibreria Gaudí de Reus celebra 60 anys. La segona generació batalla per oferir un servei més ràpid que contraresti les grans cadenes i les vendes en línia.
El 13 de febrer de 1965 va obrir les seves portes, la llibreria Gaudí de Reus, per difondre la cultura catalana, encara en plena dictadura esdevenint un punt de resistència antifranquista. Ara, sis dècades més tard, la Gaudí continua apostant pels llibres en català en un mercat molt competitiu: la venda per internet i les grans cadenes que s’instal·len a la capital del Baix Camp.
A la capital del Baix Camp només queden dues llibreries històriques que es dediquin únicament a la venda de llibres, però els últims anys han aterrat a la ciutat cadenes de llibreries.
La llibreria Gaudí celebra 60 anys amb una clientela “fixa” i “fidel” afirma Montsnat. “La gent ens coneix i sap com treballem, dins les nostres possibilitats, intentem donar la millor atenció que podem”, subratlla. “Són 60 anys d’ofici”, conclou.
Les obres de recuperació de la Granja dels Frares del Morell han arrencat aquesta setmana amb un pressupost de més de 400.000 euros. Els treballs de la primera fase consisteixen a consolidar i estintolar l’estructura de les restes, que es troben deteriorades, i també a reformar la torre i el magatzem.
L’actuació tindrà una durada total de quinze mesos i pretén fer visitable l’espai. El conjunt arquitectònic està reconegut com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i data del segle XII. Va ser propietat de l’Orde del Temple i, després, del Monestir de Santes Creus.
Les restes del conjunt arquitectònic de la Granja dels Frares es troben en ruïnes i malmeses. L’estintolament de les estructures i dels murs són necessàries per a evitar que s’esfondrin i es perdin més elements d’aquest espai patrimonial. Així, els treballs de la primera fase se centren en la consolidació de les restes i en la reforma de la torre i el magatzem, els quals es convertiran en un habitatge, on viurà un masover, i en un centre d’interpretació per als visitants, respectivament.