#InfoTardaDaily | El tancament d’Ascó I arribarà el 2030, Ascó II el 2032 i Vandellòs II el 2035

Els gestors de les nuclears de Vandellòs i Ascó insisteixen que poden continuar operant més enllà de la data prevista de tancament

Vandellós I
Pla general de la central nuclear Vandellòs II des de la platja de l'Almadrava. Imatge del dia 8 de juny de 2020. (horitzontal)
PUBLICITAT

Segons el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima, el tancament d’Ascó I arribarà el 2030, Ascó II el 2032 i Vandellòs II el 2035. De moment, l’Associació Nuclear Ascó Vandellós treballa per disposar de prou espai per emmagatzemar el combustible gastat fins a aquestes dates. 

El director general d’ANAV, Paulo Domingues Santos, assegura, però, que les tres plantes podrien seguir funcionant més enllà dels 40 anys. 

ANAV preveu la construcció d’un magatzem temporal a Vandellòs II i un segon a Ascò, on el que hi ha està esgotant capacitat. 

A més, l’empresa gestora de residus Enresa podria optar per un tercer magatzem per acollir els residus de Vandellòs I que han de tornar de França l’any 2027.

Glòria Tibau, nomenada directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona. 

Tibau substitueix en el càrrec a Àngel Xifré, actual Delegat del Govern a Tarragona.Va néixer a Valls, és llicenciada en Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment era la cap de l’oficina comarcal de l’Alt Camp del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. També ha exercit com a coordinadora del grup d’Acció Territorial per a les Dones Rurals del Camp de Tarragona. 

Detingut a Salou un ciutadà rus per estafar uns 2 mil milions d’euros amb dipòsits financers. 

La Guàrdia Civil l’ha detingut aquest matí, en un xalet del carrer l’Ametlla de Mar de Salou. En l’operatiu hi han participat desenes d’agents del Grup de Reserva i Seguretat. L’home, de 35 anys, estava buscat per la Interpol. Segons la policia formava part d’un entramat criminal que tenia l’epicentre al Kazakhstan. Simulaven inversions, seguint un esquema piramidal, que en realitat no es feien. L’organització oferia dividends de més del 200% anual, i això va incitar moltes de les víctimes a recomanar les inversions a amics i coneguts. Es calcula que hi ha unes 700 víctimes. 

Detenen i deixen en llibertat l’exprofessor de Valls acusat d’abusos sexuals per diversos exalumnes

Els Mossos l’han arrestat aquest matí i, segons ha avançat l’ACN, ha quedat en llibertat després de declarar a comissaria. 

La setmana passada, antics alumnes del centre educatiu van denunciar els fets a la policia. El digital la República Checa apunta que són cinc les persones que han interposat una denúncia dels presumptes delictes comesos als anys 80 i 90.

La detecció de nous contagis del Virus d’Immunodeficiència Adquirida, el VIH, es va disparar l’any passat al Camp de Tarragona, després d’anys de tendència a la baixa. El departament de Salut ho atribueix a l’infradiagnòstic que hi va haver per la pandèmia de la covid. 

Les dades es van presentar ahir a l’Ajuntament de Tarragona, com a acte de conscienciació, ja que avui dijous és el dia mundial de la lluita contra la SIDA. 

El sotsdirector de l’Agència de Salut Pública al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Conrad Casas, va exposar que l’any passat es van diagnosticar 37 contagis de VIH, davant dels 14 del 2020. Els nous casos de SIDA també s’han incrementat, passant de 5, el 2020 a 9, el 2021. 

Casas ha remarcat que els objectius són prevenir els contagis i també reduir els diagnostics tardans, que encara representen més d’un 48%. I és que un tractament precoç contra el VIH és fonamental per controlar la infecció i assegurar un millor pronòstic. 

El monestir de Poblet recupera dos pavesos de fa 700 anys

Daten del segle XIV, que podrien pertànyer a la corona catalanoaragonesa i al regne de Navarra. Són dos escuts funeraris inclosos en una col·lecció d’un centenar d’obres d’alt valor patrimonial, restaurats per la Diputació de Tarragona. A tot l’Estat espanyol només es conserven exemplars similars a Castelló, Barcelona i Mallorca. 

Tarragona programa una cinquantena de propostes culturals en la temporada de primavera. 

Aquesta començarà al març i s’allargarà fins al juny. L’Ajuntament ha optat per presentar-la més aviat que mai, per tal que les entrades es puguin convertir en un regal de Nadal. De fet, es posaran a la venda d’aquí a pocs dies, el 15 de desembre. 

En teatre, destaquen grans noms com Josep Maria Pou, Núria Espert I una nova versió de Terra Baixa, que signa la directora del TNC, Carme Portacelli. 

Els Amics d’Opera de Sabadell presentaran Il trovatore i Madam Buterfly i la Franz Schubert Philarmonia tornarà amb solistes de luxe. La programació també inclou dansa i circ. 

El festival de fotografia SCAN presenta les propostes més arriscades i emergents al Museu d’Art Modern de Tarragona. 

Aquest dijous s’hi inaugurarà l’exposició Get Ready de l’artista visual Marcel Pey. Serà a partir de dos quarts de 8 del vespre. 

Mitja hora més tard, també s’hi presentarà l’SCAN Photobooks, una exposició d’una vintena de llibres internacionals, que presenten una mirada crítica al relat mediàtic sobre la guerra. Aquesta mostra es titula “War at a distance” i està comissariada per Natasha Christia. L’endemà divendres s’hi farà una visita guiada gratuïta, també al vespre.

PUBLICITAT