Un equip internacional encapçalat per investigadors de la Universitat Rovira i Virgili ha desenvolupat un apòsit intel·ligent que detecta infeccions a partir de la temperatura de la pell.
La tireta utilitza un sistema termoelèctric que és capaç de percebre variacions tèrmiques associades a inflamacions i infeccions sense necessitat de bateries ni subministrament extern d’energia. Eduard Llobet, investigador del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV, explica que en processos infecciosos hi ha punts que assoleixen temperatures lleugerament més elevades que altres.
Fins ara aquests controls es feien amb càmeres infraroges o sensors puntuals que tenien limitacions, com la necessitat d’immobilitzar el pacient i la incapacitat de cobrir tota la superfície de la pell.
Els resultats d’aquest projecte s’han publicat a la revista ‘Advanced Science’. L’apòsit s’ha creat en el marc d’un projecte europeu en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Porto, especialitzats en sistemes de recuperació d’energia.
El nedador tarragoní Roc Vela, convocat per Espanya a una competicó internacional a Macedònia
La Federació Espanyola de Natació ha seleccionat al jove tarragoní Roc Vela, del Club Natació Tàrraco, per formar part de l’equip espanyol que participarà al Festival Olímpic de la Joventut Europea, que se celebrarà del 20 al 26 de juliol a Skopie, a Macedònia.
Aquesta serà la primera internacionalitat del jove nedador, fet que celebren des del Club Natació Tàrraco. El Roc se suma a una llista que està creixent en els darrers anys, ja que el CN Tàrraco s’està acostumant a aportar nedadors i nedadores a les convocatòries internacionals de l’equip estatal.
Els darrers van ser Ona Rosell al COMEN 2024 i al Campionat Europa Júnior 2025; i Martí Rosell a la FOJE 2023.Tot plegat demostra el bon estat de forma de l’escola de competició tarragonina.
Tarragona exhibeix la seva gastronomia romana en una acció promocional al País Basc
El Patronat municipal de Turisme de la ciutat es promociona al País Basc amb gastronomia romana. Montse Adan, en representació del patronat i juntament amb un xef, un mestre pastisser i un sommelier de la ciutat, han exhibit un showcooking davant els mitjans especialitzats del país Basc.
Mitjans Crónica Vasca, El Diario Vasco de Cultura, Academia Vasca de Gastronomia, Viajes el Corte Inglés i fins i tot,’influencers com Donosti Foodies, Eneko Cook i Sarten y Cazo han pogut gaudir de receptes recuperades del llegat romà junt a un maridatge de vins del Camp de Tarragona.
Aquesta promoció busca situar a Tarragona com a destí cultural i eno-gastronòmic. Acció emmarcada també dins la celebració dels 25 anys de Tarragona com ciutat patrimoni Mundial.
A més aquesta acció, col·labora amb la desestacionalització del turisme a la ciutat.