L’Ajuntament de Tarragona ha presentat aquest dijous els resultats de la primera fase de la campanya Comerços aprenents, parlem-nos en català 2025, organitzada a través de l’Oficina de Promoció de la Llengua catalana (Oficat) i amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística.
Aquest programa estava enfocat en el establiments de restauració i es va desenvolupar entre el 3 de juny i el 3 de juliol, temps durant el qual s’han visitat 200 establiments de la ciutat amb l’objectiu de millorar la disponibilitat lingüística del català al sector. Un total de 119 establiments, un 59% del total, han presentat mancances en l’ús del català per part del seu personal i un 47% d’aquests, 56 en total, han acceptat participar a la campanya.
ERC denuncia la inoperativitat dels telèfons de la Guàrdia Urbana de Tarragona
El grup municipal d’Esquerra Republicana a Tarragona ha denunciat públicament les dificultats per contactar amb la Guàrdia Urbana a través dels seus canals oficials. Segons els republicans, els telèfons 092 i 977 24 03 54 sovint no són atesos, fet que consideren “inadmissible” i que atribueixen a una manca de voluntat política.
ERC reclama responsabilitats a l’alcalde Rubén Viñuales, que té les competències de Seguretat Ciutadana, i exigeix solucions immediates. Proposen una auditoria urgent del servei telefònic i mesures efectives per assegurar una Guàrdia Urbana propera i operativa.
La Diputació de Tarragona ha concedit 4,3 milions d’euros en ajuts que serviran per donar suport a 89 municipis i entitats municipals descentralitzades del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès que hagin hagut de restablir béns i serveis afectats arran de fenòmens meteorològics o que hagin hagut de fer front a situacions excepcionals com problemes d’abastiment d’aigua potable.
En total, amb aquesta convocatòria, la Diputació col·labora amb les despeses de 176 actuacions. A més, en els darrers anys ha incrementat la partida pressupostària destinada a aquests ajuts, que el 2018 comptaven amb una dotació d’1,2 milions d’euros. A més, també els ha adaptat a les noves necessitats dels ens locals i a les condicions climàtiques.
Relacionen una major diversitat alimentària amb un menor risc de mortalitat en persones grans
La biodiversitat alimentària, entesa com la varietat d’espècies diferents que formen part de la dieta habitual, pot tenir un paper clau en la prevenció de malalties cròniques i una major longevitat.
Així ho suggereixen les dades d’una recerca publicada recentment a la revista Science of the Total Environment, liderada pel Grup Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental (ANUT-DSM) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), en el marc del projecte PREDIMED. Els resultats apunten a què aquelles persones que consumien una major diversitat d’espècies presentaven un risc significativament menor de morir per qualsevol causa.