Adif licita per 9,5 milions la millora de les estructures de 12 passos superiors del tram Vandellòs-Tarragona
Adif Alta Velocitat licita per 9,54 milions d’euros les obres de protecció de les estructures dels passos superiors al tram Vandellos-Tarragona del Corredor Mediterrani. L’objectiu de l’actuació, que comprèn operacions com proteccions de l’alçat de les piles amb murs de formigó armat, lloses a cota de carril i instal·lació de materials de mitigació, és reduir la probabilitat d’incidències. Aquestes actuacions s’executaran en tres fases i es duran a terme en un total de 12 passos superiors de la variant Vandellòs-Tarragona i la connexió amb la Línia d’Alta Velocitat. La millora de les estructures dels passos superiors d’aquest tram compta amb finançament europeu a través dels fons Next Generation.
La boira, protagonista del Sant Esteve a la província de Tarragona
La boira és habitual durant els mesos d’hivern a les Terres de Ponent, però ho és menys a la resta del territori. Malgrat això, aquest 26 de desembre, dia de Sant Esteve, ha fet acte de presència a la província de Tarragona. De fet, Tarragona passa aquest dijous en avís groc (en risc) a causa de la presència de boires persistents que redueixen la visibilitat entre 100 i 200 metres, segons la informació de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Aquest fenomen afecta principalment zones interiors de la província, malgrat que ha arribat a prop de la costa a primeres hores del matí.
Encara que l’avís groc no suposa un risc greu per a la població general, sí que pot tenir impacte en activitats concretes, especialment en la conducció, on es recomana extremar la precaució, i en altres activitats a l’aire lliure. Tarragona no és l’única regió afectada. En total, set comunitats autònomes d’Espanya estan sota avís groc per boires, vent o fenòmens costaners adversos.
El nombre de capellans cau un 16% en sis anys a Catalunya
El nombre de capellans a Catalunya ha caigut un 16,3% en sis anys, segons dades de la Conferència Episcopal Tarraconense. L’any 2023 constaven 1.313 capellans, davant dels 1.569 del 2017. Pel que fa al total de religiosos, l’any passat hi havia 3.773 mossens, monjos i monges, i altres persones relacionades amb l’Església, davant dels 5.764 registrats del 2017. En la mateixa línia, el nombre de catequistes ha baixat un 47%, de 7.758 a 4.097. El sector admet la davallada del sentiment religiós, i per això creu que Europa ha de rebre religiosos d’altres continents. Alhora, però, creu que hi ha una revifada de l’espiritualitat en general.
Un exemple d’aquests capellans vinguts de fora és el cas d’en Jean Marie Vianney, procedent de Ruanda. Des de fa unes setmanes és el nou mossèn de l’església de Sant Esteve, de Vila-seca. Ell considera que és fonamental l’àmbit familiar i educatiu per fomentar les vocacions religioses. Per Vianney, la reducció del nombre de practicants i religiosos es deu al procés de secularització que viu el catolicisme des del segle XVIII. En aquest sentit, reflexiona que el problema és “conjugar” la ciència amb la de fe, ja que considera que “la gent pensa que la fe és l’enemic del progrés i això ha impactat molt en la manera d’entendre i de practicar”.