L’amenaçada població de nacres (‘Pinna nobilis’) de la badia dels Alfacs ha experimentat un nou retrocés amb un episodi de mortalitat aquest estiu. Els experts reclamen aportacions urgents d’aigua dolça per poder salvar-la. A més, a pujada dels nivells de salinitat de l’aigua han facilitat que el paràsit que ataca aquests mol·luscos hagi arribat a matar entre els 40 i el 60% dels exemplars. Ho ha fet en zones properes a la punta de la Banya, més a prop del mar. Les poblacions més residuals en espais resguardats, en canvi, segueixen resistint.
La investigadora de l’IRTA, Patrícia Prado, ha reclamat aportacions urgents d’aigua dolça a la badia dels Alfacs per poder salvar aquesta espècie en perill d’extinció.
D’altra banda, a les zones més allunyades del mar obert, com és el cas de l’espai del Trabucador, la mortalitat es va reduir fins al 17%. On millor va resistir, però, va ser a la zona de la Torre de Sant Joan, més allunyada del mar. Al tractar-se d’un punt que no reuneix les condicions òptimes per a l’espècie, es concentren només uns 400 exemplars en 4,2 hectàrees de zona acotada.
Segons Prado, la causa de l’increment de la salinitat per sobre del llindar màxim resideix en l’evaporació de l’aigua per les altes temperatures. “És un problema que té solució: si arribés més aigua dolça podríem controlar aquests esdeveniments de mortalitat de les nacres”, reitera.
Així doncs, la població de nacres té en la badia des Alfacs un dels últims refugis i reductes del Mediterrani. Ha passat dels 90.000 exemplars de fa una dècada als pocs milers actuals.
Per censar amb major precisió la població existent i el seu estat de conservació, l’IRTA, la Universitat d’Alacant el CSIC, entre d’altres institucions de recerca, han obtingut finançament d’un projecte Life. Els resultats de l’estudi permetran obtenir una diagnosi de l’estat actual d’aquesta espècie de mol·lusc en vies d’extinció.