#BonDiaTGN | Entrevista a Joan Vendrell, director Institut Investigació Sanitària Pere Virgili

Aquest dimecres al ‘Bon Dia Tarragona’, entrevistem a Joan Vendrell, director Institut Investigació Sanitària Pere Virgili.

PUBLICITAT

‘Bon dia Tarragona’ és el programa diari d’actualitat i d’entrevistes de Ràdio Ciutat de Tarragona presentat pel periodista Ricard Lahoz. El ‘Bon Dia Tarragona’ us acompanyarà cada jornada per prendre el pols a l’actualitat de la ciutat de Tarragona amb un convidat o convidada que passarà per l’espai d’entrevista. I ho faran per abordar temes ben diversos: política, cultura, societat, economia, esport… Tot plegat, amb els seus protagonistes.

El minut a minut de l’entrevista a Joan Vendrell, director Institut Investigació Sanitària Pere Virgili

00:55 És un institut amb implicació transnacional. Esperem que arribi el més aviat possible al pacient i a la societat.

1:40 Abasta tot el territori de la Catalunya Sud i engloba la recerca que es fa a Tarragona però també a les Terres de l’Ebre. Intentem aglutinar tota la recerca perquè necessitem crear massa crítica.

4:35 El que no hi ha són diners. Hi ha un avantprojecte. Sí que hi ha la voluntat de tirar endavant aquesta estructura i la idea és que estigui en el marc de la futura facultat de medicina.

5:45 La idea és fer una nova facultat que faci tots els àmbits de la salut que estigui al costat de l’Hospital Sant Joan de Reus.

6:30 Hi ha una voluntat de començar a treballar per fer el projecte executiu. Cal la col·laboració de moltes entitats. També hi ha la voluntat del consistori de Reus, de la Diputació i de la pròpia universitat per potenciar l’àrea de recerca i les estructures que ara mateix no tenim.

8:05 Tenim uns 30-32 grups que estan integrats al Pere Virgili. Els grups de recerca molts són propis i alguns són compartits amb professionals d’altres àmbits.

9:45 Nosaltres tenim definides quatre àrees. Hi ha una que té més grups que és la de nutrició i metabolisme. Tenim una de medi ambient i malalties infecciones. La d’oncologia i una de neurociències.

11:10 Necessitem retenir el que tenim i atreure el nou. Retenir el que tenim ho anem fent, però atreure costa més, sobretot si no tens res afegit per oferir-li.

11:50 Quan un va al metge vol que el visiti el millor especialista, el problema que tenim a tot el territori és que no tenim capacitat d’atreure talent, perquè hi han ofertes molt a prop d’aquí que xuclen tot el coneixement i la gent marxa. Al final ens quedarem coixos en l’assistència a la salut o en docència universitària.

13:45 Treballadors directament contractats debem tenir 170. En total deu haver unes 400 persones que fan feina a l’Institut.

14:25 Els investigadors cal que entenguin com fem això. Que la recerca tingui un impacte en la societat no és del tot fàcil.

16:30 L’any passat es va crear una empresa. Amb les fotos que es fan del fons d’ull i aquesta foto la llegeix un metge. Si no és normal es demana visita a un especialista. Hi ha un producte que et llegeix la foto, si hi ha algun problema i quan hauria de fer la següent revisió.

17:55 Ara projectes actius, estem preparant els papers i ens reclamen tenir més de 100 projectes. Més o menys estem en aquesta xifra.

18:30 El finançament arriba de projectes d’agències nacionals o internacionals i si surt guanyar te’l financien.

19:45 La situació és preocupant, hem anat explicant als representants del territori per explicar com està la situació. En aquest moment tenim problemes diferents, però tenim un dèficit estructural per acollir nous grups i noves línies d’investigació bastant greus a nivell global.

21:00 El 90% dels recursos els obté el propi investigador. Amb tot això s’han fet moltes coses amb recerques molt excel·lents.

22:35 Nosaltres necessitem ampliar espais. Tenir un edifici central i hem d’ampliar els espais de l’àrea Joan XXIII. Tenir un edifici central no vol dir treure les àrees d’investigació que tenim als hospitals.

25:15 Per exemple, sense parlar d’un projecte concret. Al Pere Virgili tenim grups implicats en alguna àrea del centre Ciber, tenim grups que investiguen la diabetes, obesitat, malalties infeccioses… Quan dius que els tres primers són d’aquí, ens hem de sentir orgullosos.

PUBLICITAT