González: “Un estat democràtic hauria de garantir la protecció de la població civil”

Aquest dilluns a #CarrerMajor parlem amb Alfons González, professor de Dret internacional públic i relacions internacional a la URV,  qui també ha estat director general d’Afers Europeus i Mediterranis de la Generalitat,  sobre l’atac de Hamàs a Israel amb milers de ferits, morts i persones segrestades.

PUBLICITAT

González ha posat en context l’orígen del conflicte que es remunta a fa 70 anys des que es va declarar el sorgiment de l’Estat israelià en terres palestines, generant un conflicte pràcticament permanent entre aquests pobles, que va derivar en diferents guerres al llarg de la història. D’una banda, els palestins exigien, secundant-se en la comunitat internacional, la garantia de la seva sobirania i el respecte del seu territori; per l’altre, els israelians, tirant mà de la seva superioritat militar, dia a dia van guanyar més territori, ocasionat milions de desplaçats palestins i altres problemes socials.

Des de llavors, actors de la comunitat internacional han intentat construir acords de pau; no obstant això, la cerca i consolidació de poder per part d’Israel i la negativa de tornar els territoris arrabassats als palestins han evitat que es pugui concretar una possible signatura de pau, ocasionant una tragèdia humanitària al poble palestí, conflicte que amenaça amb complir un segle de fets violents.

En aquest sentit, González assenyala que “Un estat democràtic hauria de tenir la capacitat de gestionar el conflicte d’altra manera i garantir la protecció de la població civil” i reconeix que tot plegat també té efectes i conseqüències a nivell internacional.

PUBLICITAT