Avilés: “Conèixer el metabolisme del càncer és clau per trobar el millor tractament”

A #CarrerMajor aquest dimecres parlem de l’estudi sobre el càncer de cap i coll amb Francesc Xavier Avilés, professor i investigador de la URV i doctor otorrinolaringòleg de l’hospital Joan XXIII, a més de coordinador d’aquesta investigació.

PUBLICITAT

Avilés ens ha explicat una mica més d’aquesta malaltia, com alguns dels possibles símptomes (gangli al coll, veu que no cura, dolor al tragar saliva) que pot provocar aquest tipus de càncer i quin és el primer pas a seguir. “Si tenim dubtes i no ens trobem bé, hem d’assistir a l’atenció primària, ja que tenen equips preparats per fer una primera prova o diagnosi”, afirma Avilés.

Segons Avilés fa uns anys, el perfil més comú en patir aquesta malaltia eren els homes d’entre 50 i 70 anys que fossin fumadors i/o bebedors. Actualment, el percentatge entre homes i dones fumadores s’ha igualat com també ha sorgit un nou perfil més jove amb l’augment de la pràctica del sexe oral, això ha fet que hagin sorgit tumors associats al papil·loma humà.

Amb Avilés també parlem i aprofundim una mica més sobre l’estudi liderarà l’Hospital Joan XXIII de Tarragona on s’ha combinat la investigació d’aquesta malaltia amb el metabolisme per tal de conèixer el metabolisme del càncer per saber la seva agressivitat i poder utilitzar tractaments menys agressius i que facin possible no haver de passar per una operació.

“L’índex de supervivència d’aquesta malaltia depenen molt de la capacitat i rapidesa en què és diagnostica”, explica Avilés. Pel que fa als seus tractaments, els principals són la radioteràpia i la cirurgia.

Finalment, si mirem cap el futur, el següent pas d’aquest estudi passa per la tècnica de la biòpsia líquida, una nova forma d’identificació del tumor. A més, a partir del gener, comptaran amb un grup molt potent format per diversos centres hospitalàris del territori per avançar en aquest estudi.

PUBLICITAT