TGN Info | El TSJC ratifica que el càncer d’un extreballador de la petroquímica de Repsol de Tarragona tenia origen laboral

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ratificat que el càncer d’un extreballador de la petroquímica de Repsol de Tarragona tenia origen laboral. 

PUBLICITAT

La sentència ha desestimat els recursos de l’empresa i la mútua Fraternidad Muprespa i ha certificat que la malaltia que patia l’exempleat -un limfoma de Hodgkin- es va contraure “a conseqüència” de les tasques que desenvolupava durant la seva jornada laboral, ja que estava exposat al benzè, un element cancerigen. El Col·lectiu Ronda, que ha portat el cas, ha recordat que l’entorn laboral de la petroquímica tarragonina és “d’alta complexitat i elevat risc per a la salut” i ha assenyalat que les empreses estan obligades a “extremar” les mesures de seguretat i prevenció.

La sentència, a la qual ha tingut accés l’ACN, apunta que el treballador va estar exposat a diversos agents químics, especialment el benzè, durant diversos períodes entre juliol de 2009 i octubre de 2019. També cita l’informe de la Inspecció de Treball, que acreditava la presència d’aquestes substàncies.

L’octubre del 2023 un jutjat de Tarragona ja va certificar l’origen laboral del càncer d’aquest extreballador.

El Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) marca un punt d’inflexió en la digitalització del sector sanitari amb la signatura d’un acord pioner amb Llamalítica, una plataforma d‘intel·ligència artificial especialitzada en la gestió de documents mèdics. Aquesta col·laboració permet reduir fins a un 40% la càrrega administrativa dels metges, alliberant temps per a la cura directa dels pacients.

El president del Col·legi, el Dr. Sergi Boada, destaca la importància d’implantar solucions tecnològiques per combatre la burocràcia que sovint limita la tasca assistencial i el tracte amb els pacients.

Per la seva banda, el Dr. Frederic Llordachs, CEO i cofundador de Llamalítica ha explicat que la plataforma utilitza reconeixement de veu i processament del llenguatge natural per transcriure converses mèdiques en temps real i generar documents automàticament.

Més enllà dels beneficis tecnològics, el conveni entre el COMT i Llamalítica contempla descomptes i avantatges per als col·legiats al COMT, així com formació continua i suport tècnic especialitzat per garantir l’integracio òptima de la tecnologia en la pràctica mèdica.

Es comencen a conèixer els primers detalls de la segona etapa del Tour de França 2026 que arrancarà a Tarragona. L’alcalde, Rubén Viñuales, ha avançat aquest dimecres que l’inici serà al centre de la ciutat i que el recorregut inclourà un itinerari d’aproximadament sis quilòmetres per indrets icònics de Tarragona.

Viñuales ha detallat que s’ha trobat un punt d’acord amb l’organització de la ronda francesa perquè l’etapa pugui arrancar al centre tot complint amb els requeriments d’espai i logística del Tour.

A més, l’alcalde ha explicat que el lloc proposat per l’Ajuntament per començar l’etapa finalment serà un punt de pas, de manera que totes les parts s’han vist beneficiades. També ha avançat que els ciclistes sortiran de la ciutat per la Via Augusta.

Aquest matí el batlle de la ciutat ha presidit una reunió amb el director del Tour de França, els cossos policials, la delegada territorial d’Esports de la Generalitat i amb representants del Patronat d’Esports de la Diputació per definir el traçat, tot i que ha puntualitzat que “encara queda alguna reunió” per definir l’itinerari definitiu.

El 2031, objectiu per fer realitat el projecte de l’Acròpolis de Tarragona.

El 2031 farà 700 anys de la consagració de la Catedral de Tarragona. Una data prou rellevant perquè l’Arquebisbat es marqui l’objectiu d’estrenar aleshores el nou projecte cultural i turístic anomenat ‘Acròpolis’.

Aquest 2025 es compleixen 50 anys des que es va incorporar la primera dona al cos de la Guàrdia Urbana de Tarragona, va ser un 5 de gener de 1975. Actualment, són 32 les dones que en formen part del cos. 

 L’intendent Cap de la Guardia Urbana, Manel Vazquez s’ha mostrat satisfet de la “feminitzacio del cos doblant el nombre de dones a la Guàrdia Urbana” i ha tret pit que “hi ha dones en pràcticament totes les unitats”. Amb tot, també ha admès que cal continuar treballant en aquesta línia.

Per la seva banda l’alcalde de Tarragona, Ruben Viñuales ha expressat que l’incoorporació de les dones al cos va suposar un “abans i un despres” tot i que ha admès que “la manca de comandaments femenins no es bona senyal”.

Tarragona ha acollit enguany la presentació de les carreres de les ciutats Patrimoni de la Humanitat, un circuit que s’organitza a nivell estatal entre les 15 ciutats que gaudeixen d’aquesta distinció.

La sisena edició de l’esdeveniment va començar ja el passat 16 de març a Alcala de Henares i s’allargarà fins al proper 31 de desembre amb la carrera de Toledo. A Tarragona la cita serà el 2 de novembre, amb la disputa de la Mitja Marató +10km Ciutat de Tarragona.

L’alcalde de Tarragona i president de la comissió, Rubén Viñuales, subratlla que l’objectiu d’aquest esdeveniment és que els participants coneguin el patrimoni de les diferents ciutats mentre practiquen esport.

Enguany, serà necessari finalitzar tres carreres per obtenir la classificació final i obtenir premis, independentment de la posició en la classificació.

Les distàncies de les proves que formen el circuit oscil·len entre els 10 quilòmetres i la mitjana marató, transcorrent totalment o parcialment per les zones patrimonials de cada ciutat. Estan obertes a tota la ciutadania major de 18 anys i les inscripcions s’han de dur a terme a través del web del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat

PUBLICITAT