TGN Info | La delegada del Govern diu que l’àrea metropolitana no està en risc per l’enfrontament sobre les estacions

La delegada del Govern de Catalunya defensa la postura de l’alcalde de Tarragona sobre la futura estació de l’Horta Gran que ha provocat una primera crisi al si dels municipis que impulsen l’àrea metropolitana.

PUBLICITAT

Lucía López considera que el projecte de l’Horta Gran no posa en perill l’estació intermodal de Vila-seca i troba lògic les al·legacions presentades pel govern de Rubén Viñuales perquè la ciutat no perdi més trens de llarga distància.

En una entrevista al programa ‘Bon dia Tarragona’, la delegada del Govern es mostra convençuda que no està en risc l’àrea metropolitana i allarga la mà a l’alcalde de Vila-seca perquè s’hi torni a incorporar.

Lucía López recorda que el projecte de Vila-seca està en marxa i que el ministeri de Transports te l’última paraula sobre les al·legacions presentades per l’Ajuntament de Tarragona.

També remarca que la proposta de l’Horta Gran forma part del Pla d’Ordenació Urbana Municipal de Tarragona (POUM) que encara té un llarg camí per recòrrer.

La secretària general de la Unió Intercomarcal de Tarragona de CCOO, Mercè Puig, ha assegurat que les negociacions per aprovar un nou conveni col·lectiu a PortAventura World “estan encallades”. 

Aquests dijous, els representants de la plantilla s’han reunit novament amb la direcció del parc d’atraccions per continuar negociant.

Després de la primera jornada de vaga, el 19 d’abril, l’assemblea de treballadors ha convocat dues jornades més, l’1 i 2 de maig. La sindicalista confia que l’empresa s’obri a negociar abans de la nova convocatòria de vaga.

CCOO també ha presentat un balanç de la salut laboral del 2024, en unes xifres que han valorat com a “preocupants”. La demarcació de Tarragona ha registrat 10.453 accidents de treball sense baixa i 9.677 amb baixa l’any 2024. D’aquests, 20 van ser mortals, 15 durant la jornada laboral i 5 in itinere. Els mortals in itinere es van mantenir mentre que els mortals van ser 5 més respecte al 2023.

En termes absoluts, els accidents mortals han augmentat un 22,2% dins de la jornada laboral, mentre que els accidents de treball han disminuït en un 3,64%. Així ho ha valorat la mateixa Puig a la presentació al Campus Catalunya de la URV

Segons recull l’informe, en termes absoluts, el conjunt d’accidents amb baixa en jornada es manté “molt estable” amb un mínim descens (-0,82 %). Per gravetat, els que més es redueixen són els mortals (-10,81 %), amb 8 morts menys registrats respecte al 2023. En canvi, s’han produït 9 més de greus (+1,60 %). En termes d’incidència, hi ha una reducció “més visible” tant en el total (-3,16 %) com per gravetat. La incidència de la mortalitat dins de la jornada cau “significativament” (-12,92 %), mentre que la dels greus es manté sense massa canvis (-0,80 %).

La incidència del total d’accidents en jornada ha disminuït en tots els sectors excepte en la construcció i l’agricultura. En el camp de l’agricultura mostra el “pitjor” comportament respecte del 2023, amb un augment de la incidència total (+2,92 %) i en els greus (+21,42 %).

El “desconeixement” del patrimoni natural del litoral tarragoní davant el canvi climàtic ha estat una de les preocupacions que s’han posat damunt la taula de la primera edició del taller “Propostes de sostenibilitat per a un litoral al límit”, organitzat per la Universitat Rovira i Virgili. Una desena d’investigadors han presentat les recerques més recents sobre el futur de la costa i propostes de millora davant tècnics, agents de l’economia blava i entitats. 

El professor titular del departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV Jaume Folch ha posat èmfasi en la necessitat d’estudiar els ecosistemes que encara resten i ha posat d’exemple la posidònia, present a la costa tarragonina. Tenint en compte aquest escenari, Folch ha indicat que s’estan acumulant dades sobre aquesta qüestió per entendre el motiu pel qual està desapareixent, una feina que s’està fent a través de sistemes que utilitzen intel·ligència artificial per combinar dades climàtiques, biològiques i fisicoquímiques. Tot plegat, per comprendre com evoluciona el problema. 

D’aquesta manera, el canvi climàtic i els efectes que té en els ecosistemes marins han centrat recerques com la de la investigadora postdoctoral Anna Boqué, que ha analitzat com l’emergència climàtica impacta en diferents àmbits econòmics. Així, han treballat en la creació d’indicadors que permeten saber les tendències que provoquen certs elements climatològics.

De fet, en aquesta ocasió el Museu del Port de Tarragona ha reunit una cinquantena de persones d’àmbits de la investigació, l’economia blava o entitats, mentre que els gestors o els agents polítics no han participat en aquesta primera edició de la jornada.

Carreteres de l’Estat repararà el paviment d’un tram de set quilòmetres de l’autovia A-27, al seu pas pels termes municipals de Tarragona, Constantí i la Pobla de Mafumet. Els treballs, amb una inversió de 2 milions d’euros, afectaran la via ràpida entre els punts quilomètrics 2,5 i 9,3.

Previstos en dues fases, està previst que comencin el pròxim 5 de maig i finalitzin el 9 de juny. Les actuacions obligaran a tallar totalment el trànsit del sentit nord i habilitar la del sentit sud, en direcció a Tarragona, com a via de doble sentit. El canvi d’una calçada a l’altra es farà per mitjà dels passos de mitjana existents.

PUBLICITAT