Més del 30% dels joves es troben en situació d’atur. No és un problema només de les persones que no tenen formació, sinó que també d’aquelles que tenen estudis superiors. A això se li ha de sumar la situació del mercat laboral, i la precarietat que existeix actualment.
Catalina Jordi Amorós és professora titulada d’Economia Aplicada de la Universitat Rovira i Virgili. Explica que el mercat laboral té unes característiques que són un reflex del sistema productiu, molt basat en el turisme i l’hostaleria i la construcció.
La pandèmia ha provocat que moltes persones s’hagin apuntat a fer cursos, graus mitjans, superiors, i fins i tot el màster de professorat. La Universitat Rovira i Virgili ofereix 210 places per aquest màster, i enguany estan totes ocupades, a més hi ha llista d’espera. No és l’únic lloc on passa.
Aquesta opció no només se la plantegen en un sector, hi ha moltes altres persones que també veuen aquesta sortida com una oportunitat.
Ja fa temps que les diverses institucions treballen per fomentar l’ocupació. Una ocupació que en moltes ocasions no compleix les expectatives de les persones que la demanden.
Per què es produeix aquest salt a l’administració pública?
Així doncs moltes persones troben en aquest sector la sortida al seu futur, encara que, no compleixi al 100% les seves expectatives laborals.
Davant tot això hem de reflexionar si s’ha d’apostar més per l’empresa privada.
Tots aquests canvis han de venir acompanyats de mesures que els garanteixin, si no, la problemàtica seguirà existint.