IQOXE: Esperant l’anhelat abans i després

Es compleixen dos anys de l’explosió a l’empresa química IQOXE. Ja fa dos anys d’aquell fatídic dia que va deixar tres víctimes mortals i diferents desperfectes a alguns barris tarragonins. Dos anys que la ciutadania reclamava un abans i un després, i que sortia al carrer per demanar més transparència i millores en seguretat. Què ha canviat en aquest temps?

IQOXE
PUBLICITAT

La població té la sensació que no ha acabat d’existir aquest abans i després que s’havia promès. És cert que s’han instal·lat nous censors per dur a terme una prova pilot, i que s’han d’acabar de desplegar durant aquest any. També s’han posat sirenes en altres punts com Salou i Reus i s’està treballant amb el PLASEQTA, així com explica Sergio Delgado, subdirector de planificació de Protecció Civil. 

Delgado reconeix que pel seu desplegament definitiu encara queda.

En aquest sentit, des de l’Associació de Veïns de Bonavista, Loli Gutiérrez, Presidenta de l’entitat, creu que alguna cosa s’ha fet, però que es va molt a poc a poc.

Els tràmits i els papers per tornar a posar en funcionament l’empresa han anat a tota màquina. Durant el desembre d’aquest 2021 es va aixecar la suspensió de l’activitat de les plantes d’IQOXE. Aquesta decisió es va prendre després de comprovar, segons afirma la Generalitat, que les instal·lacions compleixen tota la normativa vigent. Cal destacar que la planta que va patir l’accident està desmantellada, i l’empresa ha anunciat que invertirà 40 milions d’euros en la reconstrucció de les seves instal·lacions, així com explica Javier de Benito, director General d’IQOXE.

Cal destacar que, de moment, no hem tingut accés a l’empresa, ni hem pogut parlar amb el director, sempre han sigut declaracions que ens han fet arribar.

Tot i aquesta posada en marxa els problemes laborals no han acabat mai. Sense anar més lluny Inspecció de Treball va emetre en mennys d’un any i mig set informes contra IQOXE per infraccions greus. Es tracta de denúncies que havien interposat des dels sindicats per no tenir suficient protecció contra la Covid-19 o mancances en el pla d’autoprotecció entre altres. 

Joan Llort, és Secretari General d’UGT, i José Manuel Martín, és de CCOO indústria. 

El carrer pensa que encara hi ha incertesa, que la transparència que es demanava, de moment, no s’ha aconseguit. El Toni Garcia és veí de Bonavista. 

És cert que les administracions alguna cosa han fet. L’Ajuntament de Tarragona va tirar endavant un plenari monogràfic sobre la indústria química, del qual encara no han sortit les conclusions. I la Generalitat va realitzar tota una comissió d’investigació amb conclusions fermes. Tot i això, la sensació és que el ritme no és alt.

En aquest sentit, el subdirector de Protecció Civil reconeix que potser han de fer més esforços per arribar a la ciutadania.

Amb tot plegat també cal destacar que durant aquests dos anys la població no ha sigut capaç de posar-se d’acord per protestar de forma conjunta i demanar més seguretat amb unitat. Una prova és que el mateix dia hi ha dues protestes a la mateixa hora i per demanar el mateix. 

Han passat dos anys, han canviat algunes coses, però en general la percepció és que tot va molt més lent del que es volia, i que encara no hi ha hagut aquest abans i després esperat

PUBLICITAT