El confinament i l’Estat d’Alarma també han estat marcats per les celebracions religioses. De fet la Setmana Santa, una de les festivitats cristianes més importants, ha tingut lloc enmig de tota aquesta situació. I ara és època de Ramadà, la cita més important per als musulmans.
A Tarragona cada comunitat s’ha anat organitzant com ha pogut per poder seguir mínimament amb les activitats, i continuar amb alguns rituals religiosos.
Els musulmans estan vivint un ramadà diferent del que estan acostumats cada any. No poden anar a les mesquites per les restriccions que hi ha decretades, i també per seguretat. Però això no impedeix que segueixin resant, així ho explica Abderrahman Achour Belasri, President de la Comunitat Musulmana de Camp Clar i del Centre Cultural Islàmic La Pau.
Abderrahman afirma que la situació és estranya, i que mai s’hi havien trobat, però estan intentant adaptar-se “com tothom”.
Qui també s’ha adaptat a la situació són els membres de l’Església Evangèlica Baptista de Tarragona, Protestants. En un inici només utilitzaven el whatsapp per enviar àudios, però després ja van començar a fer ús d’altres eines. Així ho ha explicat el Pastor Samuel Garcia.
El Pastor creu que això en part els ha beneficiat i els ha permès arribar a persones que no formen part estrictament de la seva església.
Abans ja feien ús de les xarxes socials, i això no els ha suposat un gran problema durant l’Estat d’Alarma.
Enguany tampoc s’han vist les processons de Setmana Santa ni s’ha pogut assistir a les tradicionals cerimònies relacionades amb aquesta festivitat de l’Església Catòlica. Un fet que ha provocat que s’hagin trobat altres formes per fer arribar els missatges i la celebració. Mossèn Jordi Figueres creu que s’ha pogut viure, tot i que diferent.
El contacte personal l’han aconseguit mantenir per telèfon i han realitzat reunions per videotrucades. El Mossèn comenta que això ha servit per renovar-se tecnològicament.
Dilluns, si res canvia, el Camp de Tarragona ja entrarà en la fase 1 de desconfinament. Això permet que els llocs de culte obrin amb un 30% de l’aforament. Les Esglésies Catòliques de la ciutat ja es preparen per a aquesta reobertura el mateix dilluns.
Tot plegat ho faran respectant les normes de seguretat, per això demanen que no es tanquin les portes pels poms, tindran el líquid hidroalcohòlic i per combregar hi haurà especial cura amb la neteja de mans i guants.
Tot i ser el Ramadà, de moment, els musulmans descarten obrir aquest mateix dilluns. El President de la Comunitat explica que encara ho estan preparant tot per obrir, que primer ha d’estar tot ben organitzat.
Assegura que això els portarà un temps, perquè s’ha de ser curós. Així doncs preveuen començar amb el culte a partir de l’altra setmana, si tot va bé, i si no ho allargaran.
Els qui tampoc reobriran les seves portes immediatament són els Protestants.
El Pastor assegura que mínim fins a la segona fase, on es pot comptar amb el 50% de l’aforament no tornaran a obrir les seves portes per seguretat. Aquests dies s’estan reunint per treballar en el protocol per aquesta reobertura.
Després d’aquests mesos de confinament creuen que tot plegat canviarà, ja sigui pel que fa a la fe, però també a l’economia.
El Mossèn Jordi coincideix que hi haurà una greu crisi econòmica.
Vulguem o no les religions segueixen tenint un pes molt important en les societats. Només aquests dies cada cap de setmana hem trobat misses a les televisions, s’han tornat a emetre processons de Setmana Santa d’anys anteriors, i aquells que han volgut han continuat practicant la seva fe.