“Toots” Hibbert, líder de Toots & The Maytals, ha estat un dels músics fonamentals de la música jamaicana en les diferents expressions vinculades al reaggae, com el ska i el roots. Una de les seves cançons, Chatty Chatty va ser adaptada per Kortatu en la celebrada i ballada Sarri Sarri que descriu la fugida de dos presos bascos de la presó de Martutene l’any 1985, Iñaki Picabea i Joseba Sarrionandia “Sarri”, un dels literats més reconeguts amb llengua basca.
Parlem avui de música jamaicana amb Franki Mínguez, professor d’institut, veritable coneixedor del ska, del reggae i de les seves diferents derivades i de la seva influència en el moviment skinhead, nascut als barris obrers anglesos amb un clar sentit popular i antifeixista.
Fem parada a l’aventura jamaicana de Fermín Muguruza, que donà peu a un excel·lent documental i al disc Euskal Herria Jamaika Clash.
Simplificant una mica la cosa, l’origen de la cultura skinhead prové de la confluència dels mods anglesos i els rudeboys d’origen jamaicà i per les seves expressions musicals i polítiques és clarament antiracista. Franki ens porta una cançó que es considerada el punt de partida del moviment skin i és gairebé una declaració d’intencions: Skinhead Moonstomp, de Symarip.
Parlem de com a partir de l’arribada al poder de Margaret Thatcher i el moviment d’exaltació patriòtic de la Guerra de les Malvines, l’extrema dreta s’infiltrà al moviment skinhead, dividint-lo irreconciliablement entre l’antifeixista originari i l’antifeixista. La bona música, però, fruït del mestissatge i de l’obertura de mires, es quedà per sempre a la banda dels primers. La pel·lícula This is England explica molt bé aquest procés.
En aquest punt us tenim preparada una sorpresa, per parlar-vos de què són els Dubplate i n’escoltarem un fragment d’un, dedicat al col·lectiu tarragoní difusor de la cultura jamaicana Dance & Culture, que el mateix Toots Hibbert va gravar versionant l’última cançó del programa d’avui, Pressure Drop.
Amb aquesta cançó precisament, acabem el programa amb una versió a cura de The Clash, grup fonamental en la música punk anglesa, admiradíssims per Muguruza, i molt connectats amb la música de Jamaica.