A Carrer Major hem volgut descobrir el projecte Gastrosàvies que porta la Núria Callau, i té l’objectiu de preservar i transmetre la cuina tradicional catalana a les futures generacions. Això es fa mitjançant la transmissió del coneixement culinari. N’hem parlat amb l’impulsora i al responsable de fer néixer la llavor del projecte ja fa anys, la Núria Callau.
Gastrosàvies neix en el marc del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. El projecte, que es porta a terme amb el suport de la Fundació Alicia, rau en la recerca de les anomenades Gastrosàvies. Aquestes són dones grans ubicades en entitats d’arreu de Catalunya, que es disposen a compartir i divulgar les seves receptes quotidianes en tallers i ponències.
Mantenir aquestes receptes no només permet conservar un llegat culinari inestimable, sinó que també connecta amb les nostres arrels i fomenta un sentit de pertinença. Donar visibilitat al coneixement gastronòmic de les persones grans arreu del territori català genera autoestima envers la nostra cuina. Difon el paper de les àvies com a part de la nostra cultura i sensibilitza la societat sobre la importància de mantenir viu aquest patrimoni.