Quan la solidaritat és la resposta

Aquests dies de confinament estan mostrant la part més negativa de la societat, però també la més positiva. El coronavirus ha fet que les persones s’hagin de quedar a casa i deixin el seu dia a dia per evitar contagis i morts. Això ha provocat que un gruix de la població que és vulnerable ho estigui vivint amb més patiment.

PUBLICITAT

Només aparèixer les ordres de confinament el Casal Popular Sageta de Foc va crear un grup de voluntaris per ajudar, fent la compra, tirant la brossa o cuidant a menors amb pares que treballen entre d’altres. Un model d’autoorganització i solidaritat entre veïns i veïnes per ajudar-se. Aida Martínez, Portaveu de la xarxa de solidaritat, ha explicat com va sorgir la idea.

Actualment compten amb set grups de voluntaris, formats per gairebé unes 300 persones, que poden donar suport a tota la ciutat. Aquests grups estan dividits per barris. La portaveu ha comentat que tenen unes 25 persones comptabilitzades que han demanat la seva ajuda, però que encara n’hi ha en tràmit.

Martínez explica que el perfil de persones que han demanat els seus serveis, en alguns casos, són de joves extutelats. 

Des de la Creu Roja Tarragona estan treballant intensament aquests dies per poder donar resposta a les persones que no tenen on dormir, o que els falten recursos. Tot i les limitacions l’Ajuntament de Tarragona ha posat a disposició el Pavelló del Serrallo per aquelles persones que no tenen casa. Anna Sabaté, Coordinadora provincial de Tarragona de la Creu Roja ha dit “que aquests dies fan trucades als col·lectius d’alta vulnerabilitat per saber quines són les seves necessitats”. 

Sabaté ha explicat que poden atendre a aquelles persones que tinguin necessitats i no disposin de xarxa familiar. Tot això sempre respectant els protocols preventius per no infectar i no ser infectats. 

La coordinadora provincial ha reconegut que el perfil principal que atenen és gent gran que està sola.

En aquest sentit des d’Amics de la Gent Gran ha explicat que han hagut d’aturar la seva activitat normal i limitar-se per telèfon. Així ho comentava Magda Cívic, portaveu de l’entitat a la província.

Cívic ha expressat que aquestes persones aquests dies ho estan passant especialment malament, perquè estan espantades, i el sentiment de solitud augmenta.

Per això treballen un aspecte més emocional, intenten parlar poc de la pandèmia, i els intenten tranquil·litzar. 

Des d’Amics de la Gent Gran comenten que treballen de la mà amb serveis socials per tots els problemes que puguin tenir.

Cal destacar que des de la xarxa de solidaritat veïnal també fan aquest servei de fer la compra a la gent gran. A més des de diumenge passat estan en contacte amb l’Ajuntament de Tarragona i treballen en col·laboració.

Totes les entitats tenen els seus protocols de seguretat per protegir-se i protegir a les persones que atenen del contagi.

Sembla que aquesta pandèmia ha sigut capaç de treure la humanitat i la solidaritat de les persones per ajudar als seus veïns i veïnes i fer del món un lloc millor.

PUBLICITAT