#ReportRCTGN: Tarragona viu la setmana prèvia de les eleccions amb l’exèrcit espanyol als carrers

A finals de novembre es va anunciar que Tarragona seria l’escenari de les maniobries de la Unitat de Defensa Antiaèria de l’Exèrcit espanyol, la coneguda com Operació “Eagle Eye”.  Durant el mes de desembre s’ha realitzat el desplegament d’unitats pel territori, i en més d’una ocasió s’han vist membres de l’exèrcit als carrers de la ciutat.

Vehicles blindats als voltants de la Tarraco Arena Plaça, un militar amb una arma de foc antiaèria al terrat d’un edifici de la plaça dels Carros o l’aturada davant de l’Hospital Santa Tecla han estat alguns dels punts on s’han pogut notar la presencia de l’exèrcit a la ciutat. Tampoc cal oblidar els oficials que es passejaven per la plaça de la Font a plena llum del dia vestits d’uniforme.

Tots aquests fets no han deixat a ningú. Un fet totalment comprensible, ja que indepentment de la ideologia política de cadascú, no deixen de ser militars amb armament bèl·lic a la vista.

Des dels partits polítics independentistes, es valora molt negativament la presència d’aquests soldats al territori, i demanen explicacions a l’Ajuntament. És el cas de Mònica Alabart, d’Esquerra Republicana.

Per la seva banda, Eusebi Campdepadrós, número 1 de la llista de Junts per Catalunya a Tarragona pel 21 de desembre, considera que invertir en aquest tipus de maniobres i desplegaments és poc útil, ja que impedeix el creixement d’altres sectors.

 

Entre els partits independentistes, la sensació és precisament aquesta, agreujada per les declaracions de la ministra de Defensa del govern espanyol, Maria Dolores de Cospedal, que assegurava que “les Forces Armades Espanyoles estan en continu entrenament per preparar-se per respondre davant qualsevol atac de la democràcia”. En plena campanya electoral, amb l’ombra de l’aplicació de l’article 155 i en territori català, la coincidència temporal i geogràfica d’aquestes maniobres pot fer sospitar la ciutadania.

 

Malgrat tot, el cap de llista del Partit Popular per Tarragona a les eleccions del 21-D, Alejandro Fernández, assegura que es tracta d’unes maniobres que ja van ser anunciades en el seu moment, i que la incertesa i la sensació de por de la ciutadania és injustificada, ja que són accions que es fan arreu del país. Fernández no creu que la societat ho hagi interpretat malament, sinó que en qualsevol cas, la malinterpretació sorgeix de determinats sectors.

Unes declaracions que han tingut resposta per part del Comitè en Defensa de la República a Tarragona. Gemma Lledó, membre d’un dels CDR locals, valora les declaracions de Fernández

Mònica Alabart, d’Esquerra, creu que s’hauria d’haver avisat degudament la ciutadania d’aquestes maniobres militars.

La operació Eagle Eye s’allargarà durant tot el mes de desembre. Unes maniobres en una situació molt delicada a Catalunya, en el marc de l’aplicació de l’Article 155 de la Constitució Espanyola, i a pocs dies de les que, sens dubte, seran les eleccions més trascendentals de la historia del país.

 

PUBLICITAT