El Diccionari d’Estudis Catalans defineix la Transsexualitat com “desig irreprimible de donar al mateix cos l’aparença del cos del sexe oposat, encara que calgui sotmetre’s a intervencions quirúrgiques i tractaments hormonals”, i també diu que el transsexual és “aquell que se sent del sexe oposat al qual pertany biològicament”. Dues definicions que es poden debatre, ja que des d’Eufòria, una associació de famílies Trans-Aliades, veuen d’una altra manera, així com explica David Tello, Representant d’Eufòria Familias Trans Aliadas a Catalunya.
En general es té poc coneixement sobre la transsexualitat i més des del punt de vista de la infància. A Tarragona l’associació Eufòria compta amb dos representants, un pare i una mare. Es tracta d’una entitat d’àmbit estatal que lluita pels drets de les persones transsexuals a més de fer acompanyament i formació a les famílies entre moltes altres activitats.
A partir dels dos anys és quan els infants comencen a tenir ja una percepció de la identitat, i és aquí quan comencen a sortir els casos de transsexualitat en la infància. Araceli Baíllo, Psicòloga Sanitària i Psicoterapeuta, explica que quan som petits ja s’interioritza si se’l tracta en masculí o femení.
Això no vol dir que el qüestionament d’entitat sorgeixi obligatòriament en aquesta edat, pot sortir més endavant, fins i tot a l’edat adulta. Tot i això si surt quan s’és menor els progenitors es veuen involucrats i comencen a fer-se preguntes.
A partir d’aquí comença una feina amb la família i d’anàlisi.
Des d’Eufòria també volen acompanyar les famílies. Saben que cada cas és un món, però expliquen que no cal fer unes pautes hormonals per fer el trànsit, sinó que es fa quan la persona passa a ser qui vol ser.
La Província de Tarragona compta amb un punt d’assistència d’ASSIR al Cap Sant Pere de Reus amb una ginecòloga especialitzada en la transsexualitat. Es tracta d’un punt que es va obrir fa poc més d’un any i que la seva principal tasca és acompanyar en les pautes d’hormonació, donar suport psicològic i valorar les possibles operacions, així com explica la Doctora Francisca Ruíz.
La Doctora Ruíz reconeix que es pot començar amb bloquejadors hormonals abans de la pubertat, però no hi ha moltes persones que ho facin perquè “se sol recomanar esperar”.
La ginecòloga explica que normalment es comença amb les pautes hormonals després de la pubertat, quan els menors solen tenir entre els 14, 15 i 16 anys.
Cal explicar que en molts casos per arribar a aquest punt aquests infants han patit algun tipus d’exclusió o burles a les escoles. Un fet habitual, segons explica la psicòloga.
Una cosa que durant l’adolescència es pot arribar a accentuar creant situacions molt desfavorables per aquestes persones. Pel que fa a les famílies des d’Eufòria fan fins i tot mediacions entre la família i la persona transsexual. Creuen que encara queden moltes passes a fer, però que s’ha de parlar del respecte, i explicar-ho des de petits. Això evitaria molts problemes.
Com hem comentat a la Província de Tarragona hi ha un punt d’assistència Trans, però des d’Eufòria expliquen que encara hi ha molts metges i metgesses que no estan formats en el tema, i que se’n necessiten més.
Afortunadament Catalunya té una llei envers aquest col·lectiu, però no és a escala estatal. Per això des de l’associació Eufòria en demanen una de tot l’estat, per protegir aquest col·lectiu i garantir els seus drets.
Davant tot això creuen que el futur passa, per una banda, per obrir més punts d’atenció a les persones trans arreu de la Província, i que s’hagin de moure el mínim possible, així com explica la Doctora Ruíz.
Però, a part d’això, també hi ha d’haver un canvi en la societat. Des d’Eufòria pensen que s’ha de donar una educació des de petits, això evitaria molts problemes, especialment de discriminació.
Tot i això la psicòloga Araceli Baíllo creu que s’evolucionarà i cap a bé, perquè puja una generació de joves que ja ho tenen més interioritzat.
És cert que queda molta feina a fer, i que a Tarragona encara falten molts recursos per ajudar i donar suport en aquest col·lectiu. Però a poc a poc es van fent passes, mirant al futur, per aconseguir que tothom se senti bé amb ell mateix.