Les últimes dades sobre la taxa d’atur a Tarragona i les Terres de l’Ebre no són gaire positives. Indiquen que durant el mes d’abril més de 6.000 persones s’han quedat sense feina i més de 57.600 estan a l’atur. Però aquí no es comptabilitzen els ERTO que a Tarragona ciutat afecten més de 10.300 treballadors i treballadores. És evident que s’està anant cap a una crisi econòmica, per no dir que ja hi estem immersos.
El sector serveis i turístic són els més perjudicats en tot això, així ho explica Juan Antonio Duro, Catedràtic d’Economia de la URV.
Segons Duro la gran incògnita és l’activitat econòmica que es podrà protegir aquest estiu.
Tot això també preocupa els sindicats, especialment, perquè la majoria de treballadors són temporals o fixes-discontinus. Joan Llort, Secretari General d’UGT a les comarques de Tarragona, afirma que s’ha de veure on es necessitarà més suport.
Per la seva banda Mercè Puig, Secretària general de CCOO a Tarragona, mostra la seva preocupació al voltant dels ERTO.
Tot i això el Catedràtic de la URV és positiu pel territori. Considera que l’estructura econòmica és molt rica, i per això pot compensar el sector turístic amb altres.
No s’ha d’oblidar que el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre sempre han estat per sota la mitjana catalana en ocupació. Una qüestió que provoca un augment de la preocupació entre els sindicats. Llort explica que s’haurà de veure com es reactiva l’economia.
Creu que falta personal a les residències però també en l’àmbit sanitari, i que ha de primar el servei públic per sobre l’interès econòmic.
Davant això la secretària General de CCOO assegura que tot va lligat, i que cada cop que hi ha dades sobre el territori van empitjorant. A més, afegeix que tot es pot complicar molt més.
Davant tot això Puig diu que s’hauria d’invertir en altres tipus d’indústria, més enllà del turisme, però sense deixar-lo de costat.
Duro creu que el model econòmic que tenim actualment no ha de canviar, però sí que s’ha de repensar amb fórmules que vagin més enllà del que ara es fa.
No ho veuen així des d’UGT que pensen que s’han de reforçar altres sectors econòmics.
Els problemes econòmics són una evidència i una realitat. Les institucions ja fa temps que prenen mesures per combatre’ls, unes mesures que a hores d’ara no se sap si són suficients. Però des de CCOO consideren que van per bon camí.
I des d’UGT demanen una coordinació entre institucions, i a més de la renda universal, també volen ajudes directes.
Però el Catedràtic de la URV és positiu i assegura que en un any ja començarà a haver-hi un repunt econòmic, i a més considera que el territori en pot sortir reforçat.
Una cosa és clara. Tot això, un cop més, ho pagaran les persones més vulnerables. I les institucions han de lluitar perquè la crisi social tingui la repercussió més baixa possible. No se sap quan acabarà tot plegat però el model econòmic de la societat s’haurà de repensar i debatre.