La Furgo | Cap a una alimentació corresponsable: tallers per cuinar, compartir i transformar

Avui a La Furgo de #CarrerMajor hem parlat amb Paula Llauradó, membre del Col·lectiu Eixarcolant, sobre la nova edició dels tallers Cap a una alimentació corresponsable, que impulsa la Taula per la Sobirania Alimentària de Reus dins la Comunalitat Reus Sud.

PUBLICITAT

Fa tres anys que aquesta xarxa d’entitats treballa per promoure un model agroecològic i sostenible a la ciutat, reivindicant que l’alimentació no és només una qüestió de salut, sinó també de justícia social, preservació del territori i resiliència davant la crisi climàtica. Escollir què mengem, on comprem i quins productes prioritzem té un impacte directe en el paisatge i en la vida de la pagesia.

En aquest context, els tallers de cuina d’aprofitament volen apropar a la ciutadania coneixements pràctics i eines per transformar els hàbits quotidians. Des del 2023, s’han fet ja cinc sessions, amb una vuitantena de participants i receptes que es poden consultar al web de la Comunalitat Reus Sud. Aquesta tardor, les activitats continuen als barris de les Clarisses i del Parc del Ferrocarril, amb la col·laboració de col·lectius com Espigoladors, Borraina, El Brot i el mateix Eixarcolant.

Durant l’entrevista, Paula Llauradó ha posat èmfasi en la necessitat de recuperar els coneixements tradicionals de les nostres àvies, d’aprofitar els excedents del camp i de tornar a donar valor a les plantes silvestres comestibles. “La sobirania alimentària no és un concepte abstracte”, ha remarcat, “sinó una pràctica quotidiana que ens permet guanyar autonomia i cuidar la nostra comunitat”.

Més enllà dels tallers, la Taula impulsa altres projectes com un menjador escolar agroecològic i horts urbans ecològics, amb l’objectiu de fer de Reus una ciutat més sostenible, justa i saludable.

PUBLICITAT