#PremisOnes2024 | Colles castelleres de Tarragona

Tarragona és una de les ciutats de referència del món casteller amb una tradició molt arrelada, despertant emocions a cada jornada castellera. Les colles castelleres són tota una institució a la Costa Daurada i han estat declarades Patrimoni de la Humanitat Immaterial de la UNESCO. L’amor per construir castells humans és un dels símbols de la cultura catalana, passant de generació en generació i perpetuant-ne la tradició.

La història dels castells no es pot entendre sense el paper de Tarragona com una de les places més importants. Al segle XX va tenir un paper destacat a la Renaixença Castellera, que arrenca amb el naixement d’un grup a la ciutat el 1926. Des d’aquell any, l’existència de colles castelleres tarragonines ha estat ininterrompuda. Actualment la ciutat compta amb quatre: els Xiquets de Tarragona (nascuts el 1970), la Colla Jove Xiquets de Tarragona (nascuts el 1979), els Xiquets del Serrallo (nascuts el 1988) i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau (nascuts el 1990).

Les Colles Castelleres reben el Premi Ones Mediterrani Atlàntic pel seu paper en la conservació de la cultura i com a moviment social inclusiu formant part del patrimoni històric tarragoní.

De les quatre colles premiades, hem pogut parlar amb Yasmina Armesto, presidenta de La Colla Jove de Tarragona i l’Albert Torres, vicepresident de la Colla Xiquets del Serrallo, a més d’escoltar a Anna Maria Muñoz, vicepresidenta de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau que ens envia un vídeo, per conèixer amb ells la seva trajectòria, fites i què suposa el reconeixement.

Els Premis Ones 2024 enguany celebren el seu 30è aniversari el proper divendres 7 de juny a les 19h al Teatre Tarragona.

PUBLICITAT