17 reduccions de pena i 2 excarceracions a Tarragona per la llei ‘només sí és sí’

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i les quatre audiències provincials catalanes han revisat un total de 196 casos relacionats amb delictes sexuals per l’aprovació al setembre de la nova llei del ‘només sí és sí’.

Pla contrapicat de la façana d'entrada a l'Audiència de Tarragona, amb el rètol de 'Palau de Justícia' i les banderes espanyola i catalana. Imatge del 30 de maig del 2016. (Horitzontal)
PUBLICITAT

D’aquestes revisions, 81 han suposat una reducció de la condemna, un 41% del total, i aquestes reduccions han comportat l’excarceració, abans del previst, de vuit presos condemnats per delictes sexuals. Són dades fins el 31 de març que ha fet públiques aquest divendres el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que no inclouen els jutjats penals, que jutgen delictes menors, i que preveu anar actualitzant periòdicament.

El TSJC ha revisat cinc casos, i tots cinc han comportat reducció de pena, però cap ha suposat l’excarceració. L’Audiència de Barcelona ha revisat 130 casos, 40 han acabat amb reduccions de condemna, de les quals quatre han comportat l’excarceració. A Girona, l’Audiència ha revisat 11 casos, ha reduït la pena a 8 d’ells i, d’aquests, dos han acabat amb excarceració. A Lleida, l’Audiència ha revisat 15 casos, nou han acabat amb penes reduïdes, de moment no s’ha fet cap excarceració, i dos dels casos estan en tràmit. Finalment, a Tarragona, s’han revisat 35 casos, 19 han acabat amb reducció de pena i dos d’aquests amb excarceració. Nou casos encara s’estan tramitant.

A tot l’estat hi ha hagut com a mínim 978 reduccions de pena, que han suposat almenys 104 excarceracions. La immensa majoria, 880 casos, són a les audiències provincials, que han comportat 99 excarceracions. Les altres 5 excarceracions han estat promogudes pels tribunals superiors de justícia. Dels casos revisats, segons han informat els tribunals, un 32% han comportat la reducció de la pena: al voltant del 40% en els casos de recursos al Tribunal Suprem i a tribunals superiors de justícia autonòmics, un 31% a les audiències provincials i un 14% a l’Audiència Nacional.

Les absolucions són totes conseqüència de la derogació del delicte d’abús sexual comès mitjançant engany amb menors d’entre 16 i 18 anys. Les dades no inclouen les revisions de pena fetes pels jutjats penals, que jutgen delictes sexuals amb penes de fins a 5 anys de presó.

PUBLICITAT