Arqueòlegs de la URV tornen a l’Assut de Tivenys per datar el periode del poblat ibèric

Arqueòlegs de la URV tornen a l’Assut de Tivenys (Baix Ebre) per datar amb precisió l’inici i el final del poblat. El grup de recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA), del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, torna des d’aquest dilluns al jaciment amb l’objectiu de datar amb precisió l’inici i el final del poblat. Ho faran amb les excavacions a les zones T1, T2, A4 i A5 del jaciment: les dues primeres no s’investiguen des de l’any 2011, mentre que les altres dues zones no s’han excavat mai. “Anem en busca de materials ceràmics concrets, perquè són els que ens permetran fer una datació acurada”, indica el director de les excavacions, Jordi Diloli.

PUBLICITAT

Es tracta de la 23a excavació que GRESEPIA fa a l’Assut de Tivenys des de l’any 2000. L’any passat va ser molt profitós per al grup de recerca, ja que van localitzar una segona porta d’accés al poblat amb una gran fortificació defensiva, constituïda per una passadís fortificat i protegit per una torre, a mitja muntanya. Aquest fet va convertir l’assut en un dels poblats ibèrics més importants de la zona a nivell d’estructures defensives. Ara l’objectiu és “clarificar aquells espais que encara tenen problemàtica i que ens han de servir per datar millor les fases del poblat”, detalla Diloli.

En les excavacions, que s’allargaran entre aquest dilluns dia 4 i el 15 de juliol, hi participaran una quinzena de persones entre investigadors i estudiants dels graus d’Història i Història de l’Art i Arqueologia de la URV. Segons s’informa des de la universitat, el vessant acadèmic és un dels eixos essencials del curs d’arqueologia perquè permet endinsar l’estudiantat en pràctiques arqueològiques reals i de rellevància per al territori. L’objectiu de GRESEPIA és avançar en la investigació de l’assut perquè el poblat es pugui visitar i divulgar la seva història.

PUBLICITAT