Declaren Bé Cultural d’Interès Nacional dues locomotores de Tortosa i Salou

La màquina de Tortosa s'ubica al parc municipal Teodor González, mentre que la de Salou es troba a l'antiga estació

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha declarat Bé Cultural d’Interès Nacional dues locomotores de vapor de finals del segle XIX, propietats dels Ajuntaments de Tortosa i Salou. En el cas de la màquina de Tortosa, es tracta de la locomotora de vapor 220T FESA 1 que es troba al parc municipal Teodor González. En canvi, la locomotora de vapor 020T RS 3 de Salou s’ubica a l’antiga estació de tren. Totes dues màquines es van construir a Anglaterra, a Leeds i Loughborugh respectivament.

PUBLICITAT

La Generalitat ha inclòs aquests elements patrimonials al registre de béns culturals juntament amb una trentena de locomotores, tramvies, cremalleres i ferrocarrils d’arreu de Catalunya. La locomotora es conserva actualment a Tortosa. Cal destacar que va ser una de les màquines que unia la capital del Baix Ebre amb la resta del Delta de l’Ebre a través del Ferrocarril de la Cava. L’empresa anglesa Hunslet Engine Co va construir-la l’any 1890. L’últim trajecte entre La Cava i Tortosa es va fer el 31 de desembre de 1967 i la línia va ser clausurada definitivament l’any següent. A principis del 2015, l’Associació d’Amics del Ferrocarril va restaurar aquest patrimoni. Des de llavors, està exposat al parc municipal Teodor González.

En el cas de Salou, la màquina va ser construïda l’any 1886 per The Falcon Engine Car Works Co. Ltd i va operar en la línia ferroviària de vuit quilòmetres que unia la localitat costanera amb Reus. A dia d’avui, la màquina es conserva juntament amb alguns vagons de passatgers a l’antiga estació del municipi.

PUBLICITAT