DOW i IQOXE seguiran superant els límits de drets d’emissions

El director del complex de DOW a Tarragona, Ignasi Cañagueral, i el director general d’IQOXE, José Manuel Segura, han assegurat aquest dimecres que les dues empreses seguiran superant els límits de drets d’emissions de gasos d’efecte hivernacle fins que no hi hagi canvis tecnològics.

PUBLICITAT

Tots dos han comparegut a la comissió d’Acció Climàtica del Parlament per explicar els projectes que tenen per reduir les emissions de CO2. Precisament l’impost sobre el CO2 del Govern ha estat un dels elements tractats per les empreses, que han criticat la “falta d’harmonització” de les taxes entre els diferents territoris, i han assegurat que a causa d’això Catalunya és “menys competitiva“.

Les quinze empreses més contaminants de Catalunya han comparegut , al Parlament a petició del grup parlamentari de la CUP, i aquest passat dimecres, ha estat el torn de les dues firmes que operen al polígon petroquímic de Tarragona. Totes dues superen els límits de drets d’emissions gratuïts que atorga la Unió Europea, segons dades del 2019. En el cas de DOW, ocupa la quarta posició de la llista. IQOXE és tretzena, però emet més del doble del gasos d’efecte hivernacle dels que l’ens comunitari li ha atorgat. A l’Estat s’emeten 319 milions de tones de CO2 anuals, mentre que a Catalunya són 44 milions.

Cañagueral ha exposat que estan desenvolupant un pla perquè el 2035 el 100% dels productes fabricats per DOW siguin reciclables. “Hem d’aconseguir que els residus siguin matèries primes“, ha dit. Entre els plans de la companyia hi ha descarbonitzar els ‘crackers’ (torxes), els elements que més CO2 produeixen. La química nord-americana, genera un milió de tones de CO2 anuals, en gran part per aquestes torxes.

En una línia similar, però amb més contundència, s’ha expressat el director general d’IQOXE. José Manuel Segura ha demanat que és necessari el suport dels governs “per tenir subvencions per tirar endavant els canvis” en matèria mediambiental. Segura ha presentat una sèrie de projectes per reduir un 50% l’emissió de gasos d’efecte hivernacle d’IQOXE en els propers anys.

PUBLICITAT