El 70% de les llevadores es veuen obligades a treballar a més d’un lloc

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) alerta de la situació “crítica” que viuen les llevadores de la demarcació davant la manca de personal. Asseguren que, actualment, el 70% de les professionals es veuen obligades a treballar en més d’un lloc per assegurar l’atenció a les dones i a les famílies.

llevadores
PUBLICITAT

Actualment, Catalunya compta amb una ràtio de llevadores d’1,8 per cada 10.000 habitants, malgrat que la ràtio recomanada pels països europeus que formen part de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) és del 3,2. Es tracta de la meitat de llevadores que cada centre sanitari hauria de tenir per poder oferir el seu servei al conjunt de la ciutadania.

Per aquest motiu, el 70% de les llevadores del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre es veuen obligades a treballar en més d’un lloc – sala de parts, atenció primària, docència, hospitals, etre altres – i en alguns casos arriben a superar les 60 hores setmanals, segons apunta l’última enquesta portada a terme des del col·legi.

L’estudi també destaca que aquesta manca de personal ha provocat la reducció de prop del 90% d’algunes de les activitats assistencials. Segons les enquestades, els serveis que s’han vist més afectats han estat la disminució del temps d’acompanyament a les dones durant el part i postpart, la desaparició de la figura de la llevadora a les plantes de maternitat, així com la reducció de les hores d’assessorament i educació sanitària pel que fa als temes lligats a la lactància, la menopausa, la preparació al naixement, entre altres.

Segons la vocal llevadora del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA), Gemma Martínez, “no es formen suficients professionals” per cobrir totes les vacants i poder assegurar el relleu generacional. Una problemàtica a la qual ara s’hi suma l’allau de jubilacions que es produiran en els pròxims quatre anys. Segons Martínez, es tracta d’un 17,34% de les llevadores que, actualment, estan col·legiades a la demarcació de Tarragona. A més, des del col·legi estan convençuts que “aquestes places no es cobriran en la seva totalitat”.

PUBLICITAT