“El formatge artesà català encara està en l’etapa de l’adolescència”

El món del formatge artesà a Catalunya viu un moment dolç i el nombre de formatgeres ha anat creixent fins prop d’un centenar. El president de l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA), Josep Martí, afirma que hi ha moltes ganes de provar i experimentar. “Encara estem en l’etapa de l’adolescència”, diu en una entrevista a l’ACN. D’una època juvenil en surten “bogeries” com n’és ‘El Gran Pep’, un formatge de cabra gran madurat al voltant d’un any que Martí elabora a la seva formatgera al nucli d’Albió, a l’extrem nord de la Conca de Barberà, fregant amb Lleida. Aquesta empresa familiar, amb gairebé quaranta anys de trajectòria, exporta un 40% dels seus productes. L’any passat va facturar 1,2 milions d’euros.

PUBLICITAT

El president d’ACREFA, Josep Martí Ninot, està al capdavant de la Formatgeria Sant Gil d’Albió, que té la seva planta de producció al nucli d’Albió, al municipi de Llorac, en un entorn conegut com la Vall del Corb. Així ho indica una discreta placa a l’entrada de la botigueta on fan venda directa i visites guiades.

El mural pintat davant de l’entrada, de temàtica ramadera, fa que la tenda, en un costerut carrer, no passi desapercebuda. El negoci, que va començar a elaborar formatges l’any 1982, ocupa 1.000 m2 al bell mig del poble. Les instal·lacions han quedat petites. No poden créixer més, però ja els agrada així.

El petit obrador que va iniciar la seva mare dins la casa pairal i els antics corrals s’ha situat com una de les formatgeries catalanes més importants consolidades. Compta amb una plantilla de deu persones i exporta el 40% de la producció a països com Estats Units, Canadà, el Regna Unit i Austràlia, entre altres.

PUBLICITAT