El Museu Pau Casals del Vendrell patirà una reforma integral l’any 2021

El Museu Pau Casals del Vendrell se sotmetrà a una reforma integral l’any vinent. Els treballs se centraran en restaurar la històrica casa on va estiuejar el músic i també la zona dels jardins. Més enllà de reparar patologies pròpies per la proximitat del museu amb el mar, la fundació gestora de l’equipament vol aprofitar per fer un “salt qualitatiu” a través de les noves tecnologies i que la visita esdevingui una experiència per als visitants. Les obres es compaginaran amb l’activitat del museu, que no tancarà portes. S’hi injectaran 2,2 milions d’euros de finançament públic, amb previsió d’acabar la reforma a l’octubre. L’anunci del projecte s’ha fet aquest dimarts 29 de desembre, coincidint amb el 144è aniversari del naixement de Casals. La culminació de les obres també es planteja per a una data clau, el 22 d’octubre del 2021, quan farà 48 anys de la mort del músic i compositor vendrellenc, en un calendari, però, subjecte a l’evolució de la crisi sanitària al país. Que el projecte arrenqui en plena pandèmia és purament casual. De fet, es plantejava fa tres anys enrere. La fundació creu que pot ser un bon moment per executar la reforma donada la caiguda d’afluència de visitants a l’equipament per la covid-19 -dels 25.000 visitants anuals a només 6.000 visites, enguany.

PUBLICITAT

El museu, que va obrir l’any 1974, ja va ser sotmès a una reforma l’any 2001. Vint anys després, es torna a fer necessària una “posada al dia”. Segons Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals, cal atacar quatre fronts: arranjar humitats i renovar instal·lacions de climatització obsoletes per tenir un edifici més eficient, posar en valor elements propis de la casa, com detalls en sostres i parets, potenciar les noves tecnologies, i impulsar la digitalització del fons documental i audiovisual, tot “un diamant en brut”, diu Pardo.

L’equip de la fundació treballa intensament en aquest projecte que pretén anar més enllà d’arranjar l’edifici històric i preservar el patrimoni. “El repte és dotar-lo d’un nou discurs museogràfic i aconseguir situar el museu com un referent local i internacional en la divulgació dels valors de Pau Casals”, afirma la directora de l’equipament, Núria Ballester. “Amb aquest nou muntatge volem fer un salt d’escala i transmetre el seu llegat humà i els seus valors, i que el museu sigui més accessible i social, connectat amb la comunitat”, afegeix.

Mentre durin la reforma, el museu anirà mantenint mínimament la seva activitat. A partir del 31 de gener es tancaran els espais a reformar i durant el febrer es procedirà a tot el desmuntatge per dur-hi a terme les obres. L’exposició permanent romandrà tancada al públic i les visites a la sala polivalent, la recepció i la botiga es limitaran als caps de setmana. A partir del març s’ampliaran també a entre setmana i de cara a l’estiu ja es preveu la reobertura dels jardins, amb perspectiva que el museu es pugui reinaugurar de cara a l’octubre.

Un museu que “toqui la fibra”

Entre els canvis que presentarà el museu, destaca l’aprofitament d’espais en desús, com l’antiga cafeteria, una sala polivalent on es potenciarà l’ús del so i la imatge per conèixer i entendre Casals d’una forma més “emotiva”. “Serà una experiència molt més global”, manifesta Ballester. “Volem que toqui la fibra”, coincideix l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, el qual ha destacat la implicació de totes les administracions -Generalitat, Diputació de Tarragona i Ajuntament del Vendrell, a més dels ajuts europeus Feder- en aquest projecte que ha de servir per despertar l’interès de més visitants i rellançar turísticament i econòmicament el municipi. “No és cap despesa, és una inversió”, ha conclòs Pardo.

La casa d’estiueig de Casals

El músic va comprar l’any 1909 uns terrenys a tocar de la platja de Sant Salvador i, al llarg dels anys, va convertir la casa vora del mar en la seva llar, acumulant-hi records, documents, fotografies i objectes significatius. En fa fer ús com a residència d’estiu fins al 1939, quan va marxar a l’exili. No obstant, l’any 1972 va crear amb la seva dona la Fundació Pau Casals que tenia, com un dels seus objectius principals, preservar la casa. En els vint anys com a museu, l’han visitat més de 350.000 persones. La fundació destaca que l’espai, recentment declarat com a Museu d’Interès Nacional, malgrat no haver disposat de la inversió ni el suport d’altres museus europeus dedicats a la música, és un dels sis millors de tot Europa.

PUBLICITAT