El sector químic de Tarragona produeix un 6,7% de tones que el 2020

L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha produït 18,2 milions de tones, un 6,7% per damunt de l’any 2020. Aquest és un dels principals indicadors que recull l’Informe Públic 2021, el qual assenyala la “solidesa” del sector químic i que s’ha iniciat la recuperació de les xifres de producció. Des de l’AEQT també destaquen que les empreses químiques s’erigeixen en el principal exportador de la demarcació i que són les responsables del 68,7% dels moviments al Port de Tarragona. A banda, el sector químic veu amb preocupació la pujada dels costos energètics i la inflació, aspectes que generen una perspectiva d’incertesa de cara als pròxims mesos.

sector quimic tarragona
PUBLICITAT

L’informe de l’AEQT indica que el nombre d’accidents amb baixa cau un 37% al sector químic. Això es tradueix en una reducció en l’índex de freqüència (nombre d’accidents per cada milió d’hores treballades), que va passar de 4,04 l’any 2020 a 2,34 l’any 2021. Pel que fa al personal d’empreses de serveis, la millora també és “considerable”: l’índex de freqüència va ser d’1,41, quan l’any anterior havia estat 1,82.

El document també destaca que els llocs de treball directes creixen fins als 5.526 i els indirectes en 6.859. Aquest augment més significatiu en el cas dels indirectes es dona per motius conjunturals, com ara les aturades per fer els manteniments de gran envergadura o per la represa d’activitats ajornades arran de la pandèmia.

Tot i aquests indicadors positius, l’Informe també reflecteix les greus dificultats que va travessar el sector per factors externs. En concret, per l’absència xarxes tancades, la manca d’infraestructures “crítiques”, les incerteses fruit de les novetats normatives.

Finalment, l’AEQT posa de manifest que el 18% del total d’aigua consumida per les empreses del sector era reutilitzada. Es tracta d’un nou “màxim històric” en l’ús d’aigua regenerada. Així, des de l’entitat recorden que l’objectiu del sector és assolir fins al 25% a curt termini – en dos o tres anys-, i fins a un 40% més endavant, amb la futura construcció d’una nova planta.

PUBLICITAT