Els hospitals afronten la sisena onada mantenint l’activitat programada

Els pacients amb covid-19 a planta o a l’UCI han augmentat en els darrers dies si bé l’impacte de la sisena onada als hospitals arriba de manera més lenta que en anteriors gràcies a la vacunació, que actua com una “muralla” i evita ingressos. Ho destaquen a l’ACN els coordinadors covid-19 de l’Hospital del Mar i de Sant Pau, Juan Pablo Horcajada i Pere Domingo, que adverteixen que l’augment es produeix a les portes del pont i amb el Nadal a prop. A més, els hospitals tenen més pressió a Urgències per patologies no covid lligades al fred. En aquest context, molts centres catalans han començat a aplicar restriccions en les visites, però la majoria mantenen l’activitat programada, si bé a Girona, Figueres i Palamós s’han suspès operacions.

Pla general del laboratori de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona on s'analitzen les proves PCR de covid-19 i que incorpora nova maquinària. Imatge publicada el 9 de novembre del 2020. (Horitzontal)
PUBLICITAT

Actualment hi ha 713 pacients amb covid-19 ingressats i 165 a les UCI (dades obertes de Salut actualitzades aquest divendres); la setmana passada, n’hi havia 595 i 131. “L’increment de casos és lent, però ja no para”, afirma el doctor Horcajada. A l’Hospital del Mar, a Barcelona, aquest dijous hi havia 12 pacients a planta i 8 a les UCI per covid-19 i cada dia es comptabilitza un o més ingressos. Fa menys d’un mes, hi havia quatre pacients i pràcticament no hi havia nous ingressos.

“Hi ha un canvi i la tendència és de pujada d’ingressos i a Urgències. El que no sabem és fins on pujarà la sisena onada”, constata el coordinador covid-19 del Mar. A la novena planta de l’hospital, de Malalties Infeccioses, la majoria de pacients hi estan ingressats pel coronavirus, però encara no s’ha convertit en una planta exclusivament de covid-19, si bé preveuen que ho acabi sent en els propers dies i que n’hagin d’obrir una segona.

La majoria d’hospitals mantenen de moment l’activitat programada, però sí que han començat a aplicar restriccions en les visites per evitar contagis, expliquen fonts de centres d’arreu del territori consultats per l’ACN. La Fundació Althaia de Manresa ha activat aquest divendres a la nit la fase 3 de la normativa d’accessibilitat, de manera que restringeix totalment l’acompanyament dels pacients ingressats. També es limita l’entrada a les àrees ambulatòries, on només podran accedir els pacients que tenen cita prèvia. Actualment Althaia té 46 pacients ingressats amb covid-19, dels quals 9 a la unitat de crítics.

Els centres del Consorci Hospitalari de Vic també han recuperat la restricció d’acompanyants i accessos des d’aquest divendres 3 de desembre i només es permetrà l’acompanyament en situacions especials, com és el cas d’infants hospitalitzats, parteres, dependents o persones que es trobin en situació de final de vida. Pel que fa a l’Hospital d’Igualada també s’han incrementat les mesures de prevenció i no es permetran les visites a pacients autònoms. A més, el centre sanitari ha recuperat les PCR setmanals per a tots els acompanyants de pacients vacunats, tant si estan vacunats com si no, i també es tornen a fer PCR als pacients que s’hagin de sotmetre a una cirurgia programada.

L’Hospital Clínic de Barcelona ha limitat els horaris per visitar pacients ingressats i demana que l’acompanyant sigui la mateixa persona, preferentment vacunada. L’Hospital Parc Taulí de Sabadell aplica limitacions horàries de visites i l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), a Badalona, restringeix les visites de familiars o dels visitadors mèdics. L’Hospital Santa Caterina de Salt ha reduït l’horari de visites als pacients i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que gestiona l’hospital de Blanes, també aplica restriccions en les visites. L’Hospital d’Olot, també.

L’Hospital Vall d’Hebron, a Barcelona; Bellvitge, a l’Hospitalet de Llobregat, i l’Arnau de Vilanova de Lleida no estan aplicant mesures especials més enllà de les recomanacions generals del Departament de Salut, igual que el Joan XXIII de Tarragona, el Sant Joan de Reus i el Pius Hospital de Valls. En canvi, l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa ha restringit les visites i acompanyants per un brot de covid intern de pacients i ha fet un cribratge a tots els usuaris i professionals que puguin estar afectats.

PUBLICITAT