La DOQ Priorat fomenta l’ús d’energia renovable

 La Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Priorat ha engegat un projecte per fomentar que els cellers siguin energèticament autosuficients a partir de fonts renovables. De la mà d’un parell de tècnics especialitzats en la matèria ja han visitat la meitat dels cellers per tal de fer estudis individualitzats per dissenyar un pla adaptat a les seves necessitats que els permeti estalviar un percentatge important del cost de la factura. De moment, ja hi ha diversos interessats en instal·lar plaques solars. En una fase posterior, els viticultors fins i tot plantegen que si els sobra energia la puguin traspassar als municipis i que aquests també avancin cap a l’autoconsum.

DOQ Priorat
Pla obert de Joan Vidal, Sal·lustià Àlvarez i Sergi Saladié, conversant a l'entrada del celler La Conreria d'Escaladei. Foto del 22 de setembre del 2021
PUBLICITAT

El president de la DOQ Priorat, Sal·lustià Àlvarez, apunta que sempre han tingut clar que cal posar en valor el territori i que “cal mantenir la qualitat en el conjunt del paisatge”. Per això, rebutgen els grans projectes energètics que s’han posat damunt la taula en els darrers mesos, com ara parcs eòlics o la MAT. Però no donen l’esquena a les energies renovables, sinó tot el contrari. “Més que dir que no a tot, hem de tenir un sí. Sí, volem energia renovable, volem ser partícips de la revolució. Els cellers i el territori hi estem implicats”, ha destacat.

Des d’aquest plantejament, van començar a idear un projecte propi per caminar cap a l’autoconsum. Ara es troben encara en la fase inicial. “Fem un recull de la realitat dels cellers. A partir d’aquesta anàlisi veurem com els cellers troben solucions puntuals. El següent pas serà com des de l’àmbit de la DOQ podem generar una energia per ser autosuficients. Estem fent l’estudi del model, d’allò que ens agradaria ser”, detalla Àlvarez.

PUBLICITAT