La NASA alerta que la forma del delta de l’Ebre està controlada pel mar

Un estudi amb imatges de satèl·lit demostra que la desembocadura de l'Ebre retrocedeix centenars de metres

La NASA afirma que l’estat i la forma del delta de l’Ebre han deixat d’estar controlats pel riu. Ara ho està per les onades del mar. Un estudi comparatiu amb fotografies dels satèl·lits Landsat 5 i Landsat 8 demostra que l’illa triangular de la desembocadura de l’Ebre, prop de Riumar, a Deltebre (Baix Ebre), s’ha retirat “diversos centenars de metres”. La comparació s’ha fet amb imatges del 1984 i del 2021.

PUBLICITAT

L’augment del nivell del mar i les freqüents i intenses tempestes han comportat “el retrocés més gran” que ha patit el litoral deltaic. No és la primera vegada que la NASA publica un article o estudi sobre el delta de l’Ebre. Tot i això, com ha apuntat Carles Ibáñez, coordinador de la línia de canvi climàtic del centre tecnològic Eurecat, cada cop són més els organismes internacionals que mostren el seu interès per la situació del sistema deltaic.

La comparativa de la NASA l’ha dut a terme Lauren Dauphin a l’Observatori de la Terra de l’Agència nord-americana. Ho ha fet a través d’imatges del Servei Geològic dels Estats Units. L’article està signat per Sara E-Pratt. No són fotografies o tipus d’anàlisis nous o exclusius, però com assenyala el científic d’Eurecat, que ho faci la NASA “vol dir que té interès, que és un dels llocs del món on és més clara l’evolució tan ràpida de la regressió, que crida l’atenció i que malauradament n’és un exemple”.

L’article de l’Administració Nacional de l’Aeronàutica i l’Espai dels Estats Units (NASA) descriu la situació del Delta i l’elaboració del Pla de Protecció del govern espanyol. La NASA esmenta que el territori ho considera insuficient i que aposta per altres actuacions de reforç a les platges, amb moviments de sorres, dragatges i dics.

L’agència espacial no es posiciona en la qüestió de les mesures. No obstant, assegura que el delta de l’Ebre “il·lustra les difícils decisions” que han de prendre les administracions davant l’augment del nivell de mar. Ho han de fer per contenir els oceans i gestionar la regressió. Ibáñez apunta que, encara que tard, els governs s’estan movent des del Gloria. La NASA també parla del Gloria i els seus efectes. En primer lloc, destaca la inundació de la barra del Trabucador i de prop de 3.000 hectàrees d’arrossars. També menciona la desaparició dels camps de dunes de les platges més fràgils.

PUBLICITAT