La pesca d’angula al Delta s’estabilitza després de la crisi dels últims anys

Els pescadors d’angula del delta de l’Ebre tanquen la temporada de pesca amb resultats “millors” que l’últim any i un balanç general d’estabilitat després de la crisi i la davallada de captures que va començar el 2019. Segons ha apuntat el secretari de la Confraria de Pescadors de (Deltebre), Pasqual Chacón, es mantenen al voltant dels 600 quilos capturats, però amb xifres desiguals en diferents punts de pesca.

Pla general dels trams que es mantenen submergits de la barra del Trabucador després del pas del temporal Filomena. Imatge del 13 de gener de 2021. (horitzontal)
PUBLICITAT

Per exemple, la Societat de Pescadors d’angula de Sant Jaume d’Enveja (Montsià) ha incrementat notablement les captures, fins als 280 quilos, unes xifres millors que l’any passat, però encara lluny dels 500 quilos que pescaven abans de la crisi. Els preus també han augmentat fins als 350 euros per quilo, de mitjana.

Perquè hi hagi angula al delta de l’Ebre, l’espècie ja necessita unes particulars condicions. L’aleví de l’anguila que creua l’Atlàntic i l’estret de Gibraltar des del mar dels Sargassos ha d’arribar al Delta i remuntar el riu i els factors i efectes de canvi climàtic repercuteix la pesquera negativament des de fa uns anys.

Com recorda el secretari de la Confraria de Deltebre, Pasqual Chacón, els temporals han canviat. N’hi ha més de llevant, són més violents i duren més i afecten la costa i també als cabals d’aigua del riu. No baixa l’aigua “clara i neta” dels desgels dels cims, el cabal baixa amb massa força i frena que les angules remuntin, o fins i fa “massa calor”.

PUBLICITAT