Les empreses ebrenques preveuen créixer malgrat l’auge de costos de l’energia

Les empreses de les Terres de l’Ebre confien majoritàriament seguir incrementant la seva producció al llarg d’aquest 2022 malgrat les preocupacions, sobretot, pels costos de l’energia i els carburants o l’increment de preu de les matèries primeres. Això es desprèn de l’Índex Clima Empresarial i Innovació de les Terres de l’Ebre corresponent a l’any 2021 i que inclou les expectatives per aquest 2022.

PUBLICITAT

L’estudi, basat en les respostes anònimes i qualitatives de més d’un centenar d’empreses del territori, assenyala els sectors turístics i de serveis com els més optimistes en aquesta línia. La percepció de 2021 va ser també de creixement de l’activitat malgrat la covid-19 i la manca de mà d’obra tècnica qualificada com a factors limitadors.

L’estudi elaborat per la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV elabora un índex dins d’una escala de l’1 al 3 –essent 1 disminució, 2 manteniment i 3 increment- amb les preguntes qualitatives sobre cadascun dels anys que s’han traslladat a una mostra 300 empreses del territori ebrenc de tots els sectors, dimensions i escampades per les quatre comarques.

Es tracta, segons el seu responsable, el doctor Pau Galiana, d’una iniciativa sense paral·leles en territoris petits de les dimensions poblacionals com les Terres de l’Ebre.

Així les coses, la percepció empresarial sobre la producció d’aquest 2021 passat va situar-se en un índex ponderat de 2,21, amb sectors concrets com la indústria -2,80-, els serveis -2,69- i el turisme -2,25- situats per sobre. En canvi, agroindústria va arribar al 2,05, mentre que sector primari -1,91- i la construcció es van quedar per sota.

De cara aquest 2022, les perspectives de creixement són lleugerament més pessimistes, amb un índex ponderat de 2,18. Al costat de les immillorables expectatives del turisme –amb un 3- o els serveis -2,79-, també confia créixer la indústria -2,19-, el sector primari -2,09- i l’agroindústria -2,02-, mentre que la construcció espera una davallada -1,67-.

Al marge de l’energia i l’encariment de matèries primeres, les dificultats del transport internacional –sobretot marítim-, la manca de mà d’obra tècnica qualificada i les dificultats de finançament amb les pujades de tipus d’interès són motius de preocupació.

En matèria d’ocupació, l’estudi aprecia també passar del 2,72 del 2021 passat a un índex sensiblement inferior, el 2,12 previst per aquest 2022. Els sectors que al 2021 van percebre un millor comportament d’aquest àmbitg van ser la agroindústria –amb 2,96- i la indústria -2,90-, mentre que la construcció -1,67- i el turisme -1,36- es van quedar força lluny. De cara a enguany, en canvi, turisme –amb 2,75- i serves –amb 2,66- lideren les expectatives, amb la indústria tancant-les -1,86-.

PUBLICITAT