Les llevantades agreugen les pèrdues dels cítrics a l’Ebre

Les últimes tempestes no aturen la collita, però estanquen uns preus que anaven a l'alça

Els citricultors de l’Ebre estan immersos en la campanya. Es va començar a collir amb “certa normalitat” després dels aiguats de l’estiu i s’ha pogut continuar tot i les fortes llevantades de fa dues setmanes. Les tempestes i pedregades i una floració menor que l’any passat han minvat la producció de clementines fins al 50%. La campanya havia començat amb els preus a l’alça, entre un 30% i un 40%, però ara s’han estancat. Com assenyala el citricultor Jaume Forcadell, després d’un mes de recol·lecció ja s’està collint pràcticament tot el fruit. Però, enguany n’hi ha menys i estan a expenses del mercat, de les vendes i els preus.

PUBLICITAT

A la llum i els fitosanitaris, s’hi suma l’augment del preu dels carburants, que afecta directament als pagesos. De fet, també influeix en el cost dels vehicles i els viatges que han de contractar per fer arribar el fruit al destinatari final. “Cada dia hi ha menys camions i són més cars. Les vagues anunciades tampoc ajuden a l’hora de garantir als nostres clients que els puguem fer arribar el producte”, ha advertit Federico Tarazona, gerent de la Cooperativa Exportadora d’Agris d’Alcanar.

A més dels costos de producció, els citricultors han de lluitar contra la competència “deslleial” d’altres països. Aquests, poden exportar a Europa i produeixen amb menys restriccions en l’ús de fitosanitaris. La varietat ‘cleménules’ és la que esquiva més aquesta influència negativa de l’exportació de mandarines de Sud-àfrica o Egipte, però la resta de varietats primerenques topen amb aquesta competència al mercat.

Tarazona alerta que “la situació és cada vegada pitjor” perquè aquests països “tenen les portes del mercat europeu obertes”, amb convenis que no els exigeixen “la protecció de les barreres fitosanitàries”. Els productors de cítrics a Europa són Espanya, Itàlia i Grècia. El gerent lamenta que, tot i això, ” als consumidors del nord d’Europa no els importa d’on vinguin els cítrics que compren”.

PUBLICITAT