L’Espluga de Francolí impulsa el projecte ‘Memòria a peu de carrer’

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha homenatjat aquest dissabte els espluguins deportats a camps de concentració i d’extermini nazi. Es tracta del primer dels actes del projecte ‘Memòria a peu de carrer’, que preveu la col·locació de quatre llambordes ‘Stolpersteine’ en un termini d’un o dos anys. La iniciativa neix d’una recerca d’un any de durada liderada per l’historiador Àlex Rebollo, amb la col·laboració de Jordi Saumell, Laura Avià, Axel Baiget i Enric Mercadé. En aquesta ocasió, els familiars de les víctimes han participat en l’ofrena floral a la placa commemorativa dels espluguins deportats. ‘Memòria a peu de carrer’ també tindrà una vessant divulgativa a través d’un projecte pedagògic als centres educatius municipals.

PUBLICITAT

La voluntat del consistori és treballar la memòria històrica als diferents centres educatius del municipi a partir dels pròxims mesos, però que s’incrementarà a partir de l’arribada dels llambordins. El regidor de Cultura a l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, ha insistit en la importància d’implicar el sector educatiu en aquest projecte per “singularitzar i personalitzar les històries que hi ha rere els homenatjats”.

Per la seva part, els familiars de les víctimes han tingut un protagonisme destacat en l’acte de presentació de ‘Memòria a peu de carrer’. Antoni Descarrega, net del supervivent del camp de Mauthausen Antoni Descarrega Llop, ha posat veu a les cinc famílies presents en l’homenatge que l’Espluga de Francolí ha fet a les víctimes del nazisme. A través de diferents objectes que Descarrega va guardar del camp de concentració nazi, el net ha explicat el testimoni del seu avi, qui en vida no va tornar a parlar mai dels set anys que va viure com a deportat. Així, ha mostrat una postal i una carta dirigides als familiars que vivien a l’Espluga de Francolí, una forquilla amb un emblema nazi i una polsera que Descarrega va fer durant la seva estada al camp de concentració i on va gravar les dates i números més significatius de la seva vida, com l’aniversari de noces o el número de pres.

Més enllà d’Antoni Descarrega Llop, la recerca feta en el marc de ‘Memòria a peu de carrer’ també ha permès posar nom i cognom a quatre espluguins més: Antoni Vendrell Casares, Joan Rosell Huguet, Josep Sanahuja Nadal i Lluís Miralles Casadó. A excepció de Josep Sanahuja Nadal –qui ja té una llamborda ‘Stolpersteine’ a Vilafranca del Penedès-, la resta d’espluguins seran rememorats amb aquesta llamborda que s’encarregarà pròximament al taller de l’artista alemany Gunter Demnig i que s’espera que arribi al municipi de la Conca de Barberà en un termini màxim de dos anys.

PUBLICITAT