L’Estat demanarà ampliar el crèdit per pagar la indemnització pel Castor

El govern espanyol ja havia aprovat la mesura fa un any i diu que no la va aplicar per destinar recursos a la pandèmia

L’Estat demanarà enguany una ampliació de crèdit de 638 milions d’euros per fer front al pagament als bancs que van finançar la indemnització pel projecte Castor, segons va ordenar una sentència del Tribunal Suprem.

PUBLICITAT

Per fer front al pagament del deute, 1.351 milions d’euros més interessos, s’ampliarà el crèdit fins aquesta xifra a partir de la baixa d’altres crèdits del pressupost estatal. El senador de Compromís, Carles Mulet, ha censurat que es prioritzi el pagament sense voler investigar les causes del fiasco del projecte.

El govern espanyol argumenta en el text que no va poder materialitzar l’any passat el pagament per tractar-se d’un import “elevat”. A més, també culpa la necessitat de fer front “als efectes econòmics, socials i sanitaris” de la pandèmia.

En una sentència d’octubre de 2020, el Tribunal Suprem obligava l’Estat espanyol a retornar 1.351 milions als bancs que van finançar la indemnització del projecte. Ho feia sumant els interessos des del moment de la reclamació o a partir del retorn de les quantitats que l’Estat els havia exigit retornar. El Banc Santander va aportar-hi un 51% i Caixabank, un 34%. A més, Bankia també va aportar un 15%.

Els pagaments a càrrec dels consumidors havien quedat en suspens quan el Tribunal Constitucional va anul·lar bona part del Reial Decret que acceptava la renúncia de la filial d’ACS i establia la compensació. Però, el Suprem va qüestionar el “pacte” entre el govern del PP, Enagás i els bancs per pagar abans de 35 dies la indemnització a l’exconcessionària.

Mulet, s’ha mostrat crític amb el fet que el govern vulgui “posar amb calçador” un reial decret que habilita el pagament dins d’un projecte de llei destinat a aprovar mesures d’urgència de caire social.

.

PUBLICITAT