L’Estat i Generalitat abordaran la connexió marina de les salines a la punta de la Banya

Infosa creu que el Ministeri per a la Transició Ecològica va oposar-se al projecte perquè no l'ha "entès bé"

Un comissió de discrepàncies, formada per tècnics de l’administració de la Generalitat i de l’Estat, abordarà la viabilitat del projecte de connexió marítima alternativa de les salines de la punta de la Banya, al delta de l’Ebre. Aquesta és la via a la qual s’aferra l’empresa Infosa per executar unes obres que li permetrien continuar explotant les salines quan els temporals marítims trenquen la barra del Trabucador i n’impedeixen l’accés terrestre. Tot i que la Generalitat ha avalat el projecte, el Ministeri per a la Transició va informar-ne negativament. Per això, Infosa espera reunir-se amb els tècnics per convèncer-los de la seva viabilitat ambiental. Creuen que el govern espanyol “no ha entès bé” la idea.

PUBLICITAT

El Ministeri, titular del domini públic marítim terrestre, va adduir davant la Generalitat, l’administració amb competències ambientals, possibles repercussions ambientals per emetre un dictamen desfavorable. Es remetia a un informe de la Subdirecció General de Biodiversitat Terrestre i Marina. Segons aquest, no es pot descartar “un efecte negatiu” sobre espècies marines com la nacra i les praderes de fanerògames marines de la zona. Això es deu a l’ocupació de la infraestructura i l’alteració de la qualitat de l’aigua. Un fenòmen que es va produir durant la fase de construcció i posada en servei del moll projectat.

Davant d’aquest escenari, la Generalitat preveu posar en marxa una comissió de discrepàncies amb els tècnics estatals perquè la construcció pugui tirar endavant amb el consens de les principals administracions implicades. El mecanisme està dissenyat per posar sobre la taula i confrontar tècnicament els aspectes tècnics que generen més controvèrsia i proposar solucions al respecte.

Infosa assumeix que la via de la negociació amb l’Estat és l’única sortida que li queda per poder materialitzar el projecte. L’empresa el considera vital per mantenir la seva activitat futura a la punta de la Banya. El director general de l’empresa, Joan Sucarrats, ha avançat que ja han sol·licitat reunions prèvies amb els tècnics de la Generalitat i del Ministeri. La idea, segons ha elaborat, és poder abordar prèviament, sobretot amb els responsables estatals, “els que han apuntat més dubtes sobre el projecte”.

PUBLICITAT