L’obra pictòrica de Gabriel Ferrater s’exposa a Reus amb artistes coetanis

L’obra de Gabriel Ferrater no només és literària, sinó que també inclou una faceta pictòrica. Des d’aquest dissabte, es poden veure les reproduccions dels sis quadres a l’oli que va pintar a l’exposició ‘Gabriel Ferrater, pintor. Diàlegs inèdits’ a la galeria Antoni Pinyol de Reus. Segons la comissària Carme Puyol, la mostra proposa un diàleg entre el poeta i el grup ARA (Artistes Reusencs Actuals), entre els quals destaquen Ramon Ferran, Josep Nosàs i Josep Piqué. Ferrater i el grup ARA van coeixistir, però mai van coincidir. Puyol defensa que les obres del grup ARA “no haurien passat desapercebudes a la mirada de Ferrater”. La mostra, inclosa en la programació de l’Any Gabriel Ferrater, es podrà visitar gratuïtament fins al 7 de maig.

PUBLICITAT

Ferrater va pintar únicament sis quadres al llarg de la seva vida i encara ara es desconeixen els motius pels quals la seva trajectòria pictòrica va ser tan breu. “És un misteri”, ha apuntat la comissària de la mostra, Carme Puyol. “Sembla que volia fer un exercici de pintura per conèixer i fer una crítica més objectiva d’aquells artistes que havia de comentar”, ha afegit. I és que més enllà de poeta, l’artista reusenc també va exercir durant anys com a crític d’art per a la revista Laye.

La vessant pictòrica de Ferrater transporta l’espectador al Mas Picarany, el mas on la seva família va viure durant la Guerra Civil. Els paisatges que envolten la finca, al terme municipal d’Almoster (Baix Camp), es poden identificar fàcilment en aquests quadres. No és l’únic element quotidià que el poeta va pintar; també hi ha un bodegó amb material d’escriptori, com ara un cartabó, un regle o una llibreta.

PUBLICITAT