L’operació Iglú de Tarragona atén onze sensesostres

Sis graus marcava el termòmetre a l’inici del dispositiu de l’Operació Iglú. L’actuació ha arrencat amb un brífing entre els agents de la Guàrdia Urbana i els quatre voluntaris de Creu Roja i quatre més de Protecció Civil de Tarragona. Policies i voluntaris s’han repartit en dos equips i han pentinat el centre de la ciutat, des de la Rambla, passant per la Platja del Miracle fins al Serrallo, ja que als barris de Ponent, Llevant i Nord no es té constància de sensellars. La primera parada ha estat en una entitat bancària, situada al capdamunt de la Rambla, on dormien dos sensesostres.

sensesostres creu roja
PUBLICITAT

Cap dels dos homes ha volgut allotjar-se a l’Hotel Lauria, però han acceptat les mantes i una tassa de caldo i llet amb xocolata calenta per escalfar-se. En Manuel, de Tarragona de tota la vida, explica que no es pot permetre pagar una habitació i assegura que li agradaria dormir en un allotjament, però aquest dilluns ha rebutjat l’assignat en el dispositiu. Amb tot, agraeix l’ajuda dels voluntaris. Després d’aquesta primera parada, els membres del dispositiu han recorregut els carrers del voltant de la Rambla. Finalment, s’han dirigit cap a la Part Alta, als porxos del Consell Comarcal, un dels llocs on habitual dormen les persones sense sostre.

En aquest punt, han identificat quatre persones, les quals també han acceptat les mantes i les begudes calentes per fer-se passar el fred. Tot i això, tampoc han accedit a dormir a l’allotjament assignat. “Ha anat bé perquè no hem trobat molta gent i és un bon senyal, significa que estan sota sostre”, ha celebrat l’Aina Ferran. Ella fa dos anys que és voluntària a Creu Roja i és la primera vegada que participa en un operatiu com l’Iglú.

Segons Omar Kassem, voluntari referent del programa de les persones sensesostre de la mateixa organització, un dels principals motius pels quals no accepten passar la nit a l’allotjament habilitat és perquè només se’ls ofereix una nit. “Hi ha gent que està beguda, que fuma bastant i no els agrada, també sortim molt tard”, ha afegit Kassem. En aquest sentit, el responsable de l’entitat es planteja començar més d’hora els pròxims operatius Iglú per evitar que la gent estigui tan endormiscada i, així hi hagi una possibilitat més gran perquè prefereixin no dormir al ras.

“Crec que ha sigut productiu i sorprenentment en comparació amb altres operatius, hem trobat menys gent, s’ha fet un treball previ de la Guàrdia Urbana que ha anat notificant a les persones que estan al carrer de la possibilitat de ser ubicades en els diferents dispositius de la ciutat, per això hem trobat menys gent que anys passats”, ha valorat. Comparteix opinió, en Delgado, que subratlla que han ajudat a una desena de persones a resguardar-se del fred. “No sé si ha canviat o no el perfil dels sensellars arran de la pandèmia, segueixo veient una quantitat de gent important al carrer per la qual hem de continuar lluitant i batallant per acomodar-los dins la societat”, ha expressat.

PUBLICITAT