Menys raïm però més qualitat en la verema d’enguany

Les Denominacions d’Origen Tarragona i Conca de Barberà esperen una verema entre un 5% i un 20% menys voluminosa que l’any passat. Les altes temperatures d’aquests darrers mesos i la sequera han fet que el raïm sigui més petit i hagi madurat abans, fet que també fa avançar la collita. En el cas de la DO Tarragona les varietats més primerenques de la zona de la Ribera d’Ebre i de zones de prop del mar del Baix Camp ja s’estan començant a collir, però el gruix de la producció -la de l’Alt Camp- s’agafarà a partir del 25 d’agost. A la Conca de Barberà la verema s’avançarà entre una i dues setmanes i començaran l’última d’agost. Amb tot, les dues DO es mostren convençudes que la qualitat serà alta si bé no serà excepcional com el 2021.

PUBLICITAT

El president de la DO Tarragona, Vicenç Ferré, espera una reducció de la collita del 5%. “Hi ha bastant raïm, sobretot en varietats autòctones com el macabeu, el moscatell o la garnatxa. Degut a la baixa pluviometria pot ser que la producció caigui un 5%, depenent de la pluja que hi hagi fins a mitjans de setembre”, ha exposat. Les dificultats les han tingut les varietats foranes, com el cabernet o el chardonnay, dels quals “hi ha poc raïm”.

Ferré ho justifica per la calor que ha fet les últimes setmanes. Un aspecte que afecta tota la collita i fa que la verema s’avanci. “S’està accelerant la maduració. El gra queda més petit, al cep li falta hidratació i acumula sucres més ràpidament, sense una maduració completa de la pell”, indica. Aquest fet condicionarà els vins que es faran, que seran “molt aromàtics i molt nets, perquè no hi ha malalties perquè no ha plogut i, per tant, no hi ha fongs”. “En canvi, a nivell de boca serà més difícil treballar les amargors perquè la pell i el pinyol no han acabat de madurar, i això es pot notar en l’anyada”, ha detallat.

La situació és similar a la Conca de Barberà. El president de la DO, Ricard Sebastià, ha concretat que en el seu cas durant aquest estiu les temperatures han baixat força a la nit, quasi sempre per sota dels 20 graus, i això ha fet que la “maduració mantingui més l’acidesa i la frescor en el raïm”. Els grans seran més petits i aquest fet els obligarà a fer un treball enològic al celler “de menys maceració perquè hi haurà més proporció de pell i pinyol”. “Hi ha raïm però pesarà poc. La qualitat serà bona o molt bona però tindrem entre un 10% i un 20% menys de producció que l’any passat”, ha pronosticat Sebastià. Amb tot, confia que unes pluges de darrera hora puguin fer augmentar la mida dels grans.

PUBLICITAT