Més de 30 alcaldes fan un front comú contra la MAT que surt del Baix Cinca

Més de trenta representants municipals i del Govern es troben a Vinaixa per consensuar al·legacions contra la línia

Més d’una trentena d’alcaldes del Segrià, les Garrigues la Conca de Barberà i l’Anoia han fet una trobada aquest dimarts al vespre a Vinaixa per consensuar criteris per presentar al·legacions contra el projecte de la MAT de 148 quilòmetres que surt del Baix Cinca, a la Franja, i creua municipis d’aquestes comarques. A la reunió també hi han assistit les delegacions del Govern al Camp de Tarragona i al Penedès així com la directora general d’Energia i el director de Qualitat Ambiental del Departament d’Acció Climàtica.

Pla obert on es pot veure un moment de la reunió d'alcaldes a Vinaixa per consensuar al·legacions contra el projecte de MAT que surt del Baix Cinca i passa per Segrià, Garrigues i l'Anoia, a Vinaixa, el 23 de novembre de 2021. (Horitzontal)
PUBLICITAT

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha dit que hi ha hagut un “acord unànime” d’oposició i ha afegit que el model energètic d’aquesta línia o és el de Catalunya ja que està “sobredimensionat”. Solé ha explicat que la primera al·legació que presentaran serà la de demanar una prorroga. Després, es treballarà amb la màxima celeritat per fer les al·legacions per reivindicar la protecció del territori. També volen posar de manifest que el model energètic del país passa per una generació d’energia distribuïda i no de forma massiva en alguns punts.

La directora general d’Energia, Assumpta Ferran, ha comentat que es fa difícil veure la “lògica” d’aquest projecte ja que parteix d’un parc eòlic no gaire gran, a Aragó, que evacua l’energia a més de 200 quilòmetres d’allà on es produeix. En aquest sentit, ha alertat que és una línia molt grossa per Catalunya i que cal saber si al darrera no hi ha cap altre “objectiu” que cal identificar. Segons Ferran, la línia pot transportar més de 3 gigawats i si hi hagués un incendi a sota, no estaria clar que es pogués mantenir la seguretat elèctrica del país.

PUBLICITAT